Annons

Annons

Annons

Misstänkt mord vid Kristinaplan

Mordet vid Kristinaplan: ”Åtal inom ett par månader”

En man i 35-årsåldern begärs på fredagen omhäktad misstänkt för mordet på en kriminell 27-åring vid Kristinaplan den 15 november i fjol.

Han är en av två som fortfarande misstänks för inblandning i mordet.

Text

Det var på kvällen den 15 november som den dödligt skadade 27-åringen hittades längs en gångväg mellan Batterigatan och Torsgatan på Söder i Gävle.

Bild: Magnus Lundquist, Markus Boberg

Initialt riktades polisens misstankar mot fyra personer.

En man i 35-årsåldern som bor i närheten var den förste som greps. Han anhölls senare misstänkt för grovt skyddande av brottsling.

Därefter riktades misstankarna mot en annan man i 35-årsåldern som nu sitter häktad misstänkt för mord, och en 18-åring som även han misstänks för inblandning i mordet, men som sedan före jul befinner sig på fri fot.

Annons

I ett tidigt skede av mordutredningen var även en fjärde person misstänkt. Det rör sig om en annan man med gängkoppling som själv blev skjuten i benet vid Gävle central i slutet av oktober.

Annons

Han är inte längre misstänkt för att ha något med mordet att göra. Det gäller även den man i 35-årsåldern som var den förste som greps.

Han åtalades och dömdes däremot till fängelse i ett år för narkotikabrott och vapenbrott eftersom polisen hittade en hel del knark och ammunition i hans lägenhet i samband med husrannsakan.

När han avvisiterades visade han sig dessutom ha 43 gram kokain nedstoppat i kalsongerna.

– Jag har inte formellt lagt ner förundersökningen mot honom gällande skyddande av brottsling, men det ska jag göra, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

Han har alltså inte haft med mordet att göra?

– Han har inte haft något med själva gärningen att göra.

Bild: Markus Boberg

Men de hade varit hos honom?

– Jag kan inte lämna några detaljer om det i nuläget.

Misstankarna mot 18-åringen kvarstår däremot.

– Men några detaljer kring hans inblandning kan jag inte heller lämna i nuläget, säger Birgitta Fernlund.

Annons

Hon räknar med att behöva ytterligare ett par månader på sig att färdigställa mordutredningen, där den huvudmisstänkte i 35-årsåldern alltså begärs omhäktad under fredagen.

Annons

Bild: Magnus Lundquist

– Det är en mängd utredningsåtgärder som ska vidtas och fler förhör som ska hållas. Det blir så när det är så här allvarliga brott, säger Birgitta Fernlund.

Har den misstänkte gett sin bild av vad som hänt?

– Jag kan inte lämna några detaljer om vad han har lämnat för uppgifter, säger Birgitta Fernlund.

I kriminalvårdens personutedning av den misstänkte mannen beskrivs han ha ett "antisocialt personlighetsmönster i form av aggressions- och våldsproblematik som blir värre vid alkoholkonsumtion samt en bristande impulskontroll. Han har prokriminella attityder och värderingar där han lägger ansvaret för det egna agerandet utanför sig själv samt ett tidigare dokumenterat alkohol- och narkotikamissbruk".

Mannen saknar fast adress och har inget jobb. Han är tidigare dömd till fleråriga fängelsestraff, bland annat för människorov, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan