Annons

Annons

Annons

Din ekonomi

Bostadrättspriserna i Sandviken ökar mest – i hela landet: ”Efterfrågan är stor”

Bostadspriserna sjunker allt mer i Sverige. Men i Gävleborg pekar pilarna uppåt.

I Sandviken har priset för bostadsrätter ökat mest i hela landet det senaste året.

– Den största prisökningen är på de största lägenheterna, säger Ulrica Glaas, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Priserna på bostadsrätter i Sandviken har ökat med 30 procent de senaste 12 månaderna.

Annons

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna i Sandviken stigit med 30 procent enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Detta samtidigt som motsvarande priser i resten av Sverige sjunkit med nio procent under samma tidsperiod.

Enligt Ulrica Glaas, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Sandviken, finns det flera faktorer bakom prisuppgången.

– Många kanske vill flytta till lägenhet. Det har blivit dyrare med hus så man kanske köper en lägenhet igen. Det brukar bli de tendenserna när räntorna höjs, säger hon.

– Sedan är efterfrågan ganska stor, speciellt på treor. Den största prisökningen är på de största lägenheterna i Sandviken. Efterfrågan på dem är konstant även om marknaden blir lite turbulent.

Annons

Ulrica Glaas, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Sandviken

Bild: Privat

Annons

Samtidigt fortsätter villapriserna i kommunen att gå nedåt. Det senaste året har priserna minskat med 10,6 procent i Sandviken.

– Vi har ju haft en dopad marknad under pandemin, hur mycket gick inte priserna upp då? Vi är inte tillbaka ens där vi var före pandemin. Så det har ju sin naturliga förklaring, det kan inte hålla i sig så länge.

Enligt Ulrica Glaas syns nedgången av villapriserna främst i tätorten Sandviken.

– Efterfrågan på ytterområden har ökat, så där tror jag inte priserna har gått ner så mycket. Det är många som vill bo dels billigare, men även lantligare.

Till skillnad mot i grannkommunen pekar siffrorna enbart nedåt i Gävle. Det senaste året har priset på bostadsrätter minskat med 10 procent medan villapriserna har gått ner med 13,7 procent.

– Det känns som att först kom de större sänkningarna i storstäderna, sedan kom det i de lite halvstora städerna och så nu kommer de till Gävle. Sedan känns det som att de som bor i ännu mindre städer eller kommuner har kommit lite lättare undan, säger Elna Nilsson, mäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Gävle.

Elna Nilsson, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i Gävle.

Bild: Alexander Lindström/ Gefle Fotostudio

Annons

Annons

Hur tror du att bostadsmarknaden i Gävle kommer att se ut den närmaste framtiden?

– Just nu är jag hoppfull. Men det är svårt, om inte omöjligt att säga. Men det känns bra nu efter nyår. Vi ligger ju på en lägre nivå men jag är hoppfull kring att det kommer att stabiliseras sig på den här nivån, säger Elna Nilsson.

Ulrica Glaas tror att bostadspriserna kommer att ligga kvar på ungefär samma nivå som i dag även i Sandviken.

– Man har sett att nedgången stannat av i Stockholm och då brukar det komma hit. Jag tror att det kommer att stabilisera sig, vi har hittat ett mer normalt prisläge nu, säger hon.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan