– Att hamna runt plats 37 är inte ovanligt, och då har man inte en chans på bostaden, säger hon.
Philippa Kovero tog studenten i fjol och har sedan dess jobbat. Hon bor kvar hemma - i Forsbacka - och har en provanställning på en butik i Tierp. Att ta sig mellan hemmet och jobbet slukar mycket tid. Drömmen vore att hitta en lagom stor lägenhet i Gävle och flytta ihop med pojkvännen.
Det var några månader sedan som de började att prata om att flytta ihop, då de båda har inkomst och därmed råd att hyra en lägenhet.
– Vi skulle vilja ha en tvåa och har främst tittat på vad som finns i centrala Gävle, på Söder och på Brynäs, säger Philippa.
Hon har tittat på lägenheter även i exempelvis Sätra och Bomhus, men även där är det långa köer. Eftersom hon inte har körkort känns det nödvändigt att bo hyfsat centralt med bra kommunikationer för att hon ska kunna ta sig till jobbet så smidigt som möjligt.
Annons
Annons

Philippa Kovero åker från hemmet i Forsbacka till jobbet i Tierp. Drömmen vore en bostad i Gävle.
Bild: Jenny Kjellin
– Jag ställde mig i Gavlegårdarnas bostadskö så tidigt som man fick. Då visste jag inte att det fanns andra bostadsköer.
Hon tycker att man borde prata mer i skolan om vad det innebär att flytta hemifrån. Och att man redan på högstadiet blir medveten om att det finns olika typer av bostadsköer.
Nu har hon själv sett till att ha så bra förutsättningar som hon kan i Gavlegårdarnas kö, men på kort sikt kan hon inte se att poängen kan hjälpa henne till en bostad.
– Om man tittar på våra chanser att få något hos Gavlegårdarna så känns det som om vi kommer att kunna spara och köpa något innan vi kommer först i kön där, säger Philippa.
Hon har breddat sitt sökande och tittar vad de privata aktörerna i Gävle har att erbjuda, men som ung är det svårt att ta sig in på hyresmarknaden.
– Eftersom efterfrågan är så stor så försvinner lägenheterna hos de privata aktörerna fort. Det finns inget ledigt. Det känns också som om många har fördomar om att hyra ut till unga, att man inte ska sköta sig.

– Jag ställde mig i Gavlegårdarnas bostadskö så tidigt som man fick. Då visste jag inte att det fanns andra bostadsköer, säger Philippa Kovero.
Bild: Jenny Kjellin
Annons
Att köpa en bostad redan nu känns inte aktuellt. Dels vet hon inte vad som händer i framtiden, kanske vill hon inte bo kvar i Gävle.
– Det är mycket som kostar när man flyttar hemifrån, om man dessutom ska köpa en bostad handlar om väldigt mycket pengar jämfört med att hyra, säger hon.
Annons
För närvarande står ungefär 60 000 personer i Gavlegårdarnas bostadskö. Det kostar inget att stå i bostadskön och för vare dag samlar man en poäng.
Angelica Lindholm som är kommunikationschef hos Gavlegårdarna säger att det är svårt att säga hur många poäng man behöver ha för att få en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget.
– Eftersom fördelningen sker utifrån antal köpoäng i bostadskön beror det helt på intresset för respektive bostad och det kan även variera över tid. Generellt kan man säga att populärare bostäder med fler sökande oftare innebär att det behövs fler köpoäng. Men det beror helt och hållet på hur många köpoäng de andra som söker samma bostad har, säger Angelica Lindholm.

Philippa Kovero.
Bild: Jenny Kjellin