Annons

Annons

Annons

krönikaDe ungas Sätra

Johan Järvestad
Blandningen är lösningen

De kriminella gängen blir allt bättre på att rekrytera barn genom pengar, status, gangsterrap och "häftiga" vapenbilder i sociala medier. Det är snabba pengar för enkla uppgifter och svårt för vissa att motstå.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Annons

Men de som vill ha ett bättre Sätra kommer aldrig att ge upp. De vill bygga en starkare motvikt som i slutändan ska vinna över varje unge. Saknas stödet hemma ska det finnas på fritidsgården, i skolan och i föreningen.

Att se människor engagera sig så för sitt lokalsamhälle är nog bland det finaste jag sett och jag tror det skapar ringar på vattnet. Tänk om jag kan bli som hon eller han?

Haidar Abdallah och Mark Lindström lägger mycket av sin fritid på att engagera sig för de unga i Sätra. – Att vara ledare i samhället och visa att det finns en annan väg är viktigt, säger Mark.

Bild: Johan Järvestad

Lars Winges är lagledare inom IK Sätra. Efter mordet i november kände han en hopplöshet. – Men jag bryter ihop snabbt och så kommer vi tillbaka starkare med ännu fler aktiviteter i IK Sätra och ännu fler insatser för att skapa trygghet. Det här visar att föreningslivet behövs ännu mer.

Bild: Johan Järvestad

Annons

Men varför är utmaningarna så stora?

Annons

Något som jag har svårt att förstå är hur det kan vara tillåtet att ha förskolor där det går uteslutande barn med utländsk bakgrund när vi vet att de hamnar flera år efter i svenska språket.

På mellanstadiet konstateras att kunskapsglappet blir svårt att ta igen och på högstadiet faller vissa elever bort för att ägna sig åt kriminalitet istället.

IK Sätras Fajr Abou Ismaiel och Nahoom Teklai tycker att deras P13-lag är som en familj.

Bild: Johan Järvestad

Marco Benavides arbetar på Treffens fritidsgård. – Jag försöker vara den ledaren som jag själv hade behövt som barn. Positiv, glad, en som skojar och är nyfiken. Jag hoppas att de kan känna att de kan komma till mig för att prata. Jag vet hur det är att vara själv, hur det är att vara utanför.

Bild: Johan Järvestad

Att göra det obligatoriskt för kommuner att skapa en blandning i förskolegrupperna skulle inte kosta en krona. Dock är frågan om vi föräldrar är beredda att gå lite längre till förskolan för att få till den blandningen?

Jag hade gärna sett ett forskningsprojekt som undersöker hur det påverkar skolgången när barn som är födda i Sverige inte fått förutsättningar att lära sig bra svenska i förskolan.

Sätra byggdes för en annan tid. I slutet av 60-talet var tanken att alla Sätrabor skulle mötas på de gemensamma ytorna, oavsett om man bodde i villa eller hyreslägenhet.

I dag åker de flesta barnen till skolor utanför stadsdelen, många spelar i andra lag och familjer handlar i affärer utanför Sätra.

Annons

Shireen Ibrahim och Abdi Naser Abdullai på Lilla Sätraskolan. – Det var faktiskt lätt att lära sig svenska, men vissa saker har jag inte kunnat lära mig så fort, säger Shireen som kom till Sverige 2020.

Bild: Johan Järvestad

Annons

När dessutom den lägsta ekonomiska klassen i dag till största del består av personer med utländsk bakgrund innebär bristen på gemensamma ytor att de får svårare att integrera sig in i det svenska samhället eftersom de knappt ser skymten av det.

Jag tror att det är här Sätras framtid står och väger.

Sveriges demografi har förändrats enormt snabbt i ett historiskt perspektiv eftersom vi haft en mycket hög invandring. Vissa äldre känner knappt igen Sverige längre och det är egentligen inte konstigt att det hos vissa skapats en misstänksamhet mot människor som ser annorlunda ut.

Samtidigt finns det många som verkligen uppskattar att vara i en miljö där människor kommer från olika delar av världen. Det kan ge nya perspektiv på många frågor och leda till intressanta samtal.

Gustaf Malm, Amanda Landén och Melker Winges är stolta Sätrabor. – Jag skulle nog kunna bo kvar här i Sätra hela livet, på riktigt alltså. Jag tycker om stadsdelen så mycket, allt det positiva som händer här, säger Melker.

Bild: GefleDagblad

Förskollärare Urban Lundin på Sätragården tycker det är roligt och utvecklande att arbeta med barn från olika kulturer.

Bild: Johan Järvestad

Sätra står inför en generationsväxling då 70-talets småbarnsföräldrar nu säljer sina villor och radhus. Om de som flyttar in ser det multikulturella Sätra som något positivt och vill leva Sätralivet fullt ut, då kommer Sätra att blomstra igen. För det är just blandningen som är modellen. Vi med svensk bakgrund kan lära oss mycket och de med utländsk bakgrund kan också lära sig mycket.

Vi har sett förr hur stadsdelars rykte kan förändras på bara ett decennium. Kanske blir Sätra Gävles populäraste stadsdel 2035 tack vare de unika erfarenheter som barn som växer upp i stadsdelen kan få.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan