Annons

Annons

Annons

Skutskär

Gamla tvätteriet har blivit ett hus för träning och skönhetsvård

Inte långt från Skutskärs bruk ligger en större villa som är vikt för frisk- och skönhetsvård.

Där har Johanna Sognestrand olika typer av träning men i huset finns flera företagare som ger massage, nagelvård och andra behandlingar.

Text

Den personliga tränaren Johanna Sognestrand är mer tidtagare än slavdrivare. Kvinnorna i träningsgruppen är helt självgående, även om de kan behöver lite instruktioner ibland.

Bild: Conny Svensson

Annons

Huset är döpt till "Kolishuset" eftersom det ligger på Kolarvägen i samhälle. Tidigare var det sjukgymnastik i villan. Sedan den personliga tränaren Johanna Sognestrand tog över villan förra sommaren så är det inriktning på friskvård.

– Det är ett gammalt tvätteri. Sedan har det varit olika aktiviteter här och innan mig var det sjukgymnastik i huset, berättar hon.

Annons

Johanna Sognestrand sysslar med individuell träning och rådgivning samt gruppträning och massage. I huset finns ytterligare en massör samt ett par skönhetsterapeuter. Samt ett gym med ett 60-tal medlemmar. Samtliga företagare är kvinnor men det är bara en slump.

Massören Margareta Wilund, som anslutit, menar att det som erbjuds i huset taggar in i varandra. Olika typer av träningar och behandlingar gör också att människor i skilda åldrar lockas dit.

Annons

– Sedan Emelie kom hit och gör naglar så är det mer flöde på yngre människor. Nu är det verkligen ett spann, jag kan ha massagekunder som är från 16 till 85 år, det är jättekul, säger Margareta Wilund.

Margareta Wilund gillar samarbetet i Kolishuset.

Bild: Conny Svensson

Hon har ett antal kunder men det är mindre än motsvarande tid förra året.

– I den här branschen brukar januari-februari var ganska bra och så brukar det bli en dipp i mars. Jag ser dippen redan nu. Folk är lite försiktiga och tänker på sin ekonomi.

Just den här kvällen har Johanna träning i grupp. Det är tre kvinnor som med hjälp av olika redskap tränar både kondition och styrka. Det är mycket ambitiösa deltagare, Johannas uppgift är mest att håll koll på tiden för olika övningar.

Att utebli från en träning utan giltigt förfall finns inte på kartan för deltagarna.

– Jag skulle aldrig skolka, jag skulle jag gå hit med ett halvt brutet ben, skojar 47-årige Sandra Ahlström.

Annons

– Vissa gånger får man faktiskt bromsa folk, inflikar Johanna Sognestrand skrattande.

Glädje är en viktig ingrediens i träningen. Angelica Jansson säger att det ibland kan vara lite motigt att komma till träningslokalen, sedan ger det sig självt.

Bild: Conny Svensson

Annons

Sandra Ahlström och Carina Busk-Ottosson tränar överkropp.

Bild: Conny Svensson

Var och en för sig, men på sätt och vis ändå i grupp. Kvinnorna sporras av varandra.

Bild: Conny Svensson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan