Annons

Annons

Annons

Sandvikens centrum

Läsartext
Kvinnor i centrum hos Inner Wheel

Den 10 januari varje år firas den internationella Inner Wheel-dagen över hela världen. Det var den dagen då den första Inner Wheel-klubben för kvinnor bildades i England för 99 år sedan. Hjälpbehovet var stort efter första världskriget. Sandviken Inner Wheel firande i år under två dagar. Den 10:e arrangerade klubben en utflykt till Silvanum i Gävle för att se Lennart Nilssons fotoutställning.

Text

Detta är en läsartext.

Dagen efter, på det ordinarie månadsmötet, träffades vi som vanligt på The Church, åt gott och uppmärksammade också IW-dagen. Det är en gemensam internationell manifestation sedan slutet av 1960-talet. Alla innerweelare över hela världen, (vi är nu 120 000!), skänker denna dag en tacksamhetens tanke genom olika arrangemang till de damer som bildade den första Inner Wheel-klubben. Mäktigt.

Annons

Ett 20-tal innerwheel-medlemmar fick höra ett intressant föredrag om Cajsa Cederström. Foto: Kerstin Jonson och Anna Lundberg

Bild: Privat

Annons

Vi fick också reda på att vi nu lyckats samlat in medel till en ny brunn som kommer att grävas i en by i Kenya genom Rotary Doctors försorg. Brunnen kommer att betyda jättemycket för många kvinnor som i dag får bära tunga vattendunkar långa sträckor för att få rent vatten till familjen. Tillgången till rent vatten är ofta avgörande för överlevnad. Under mötet redovisades även resultat från insamlingar till förmån för Kvinnojouren och Språngbrädan i Sandviken.

Catharina Cederström, gift Hierta, föddes 1708 i Stockholm, dog 1791 på Högbo bruk. Foto: Kerstin Jonson och Anna Lundberg

Bild: Privat

Anna Lundberg från Högbo Bruk höll sedan ett trevligt föredrag om friherrinnan och brukspatronen Cajsa Cederström. Hon var gift med Hans Hierta. Hans historia är välkänd. Däremot har inte Cajsa, eller Catharina som hon egentligen hette, uppmärksammats på samma sätt. Trots att hon framgångsrikt drev verksamheten vid järnbruken i Högbo och Edsken under hela 37 år efter makens bortgång. Hon gjorde jobbet, men han fick uppmärksamheten. Typiskt.

Kerstin Jonson

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan