Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Charles från Gävle gör låt med en av Sierra Leones största artister

Kao Denero heter en av det afrikanska landet Sierra Leones största och mest erfarna rappare och populära artister överlag. Nu gör han en låt med Gävlebördiga artisten Charles "C-Joe" Koroma som släpps 20 januari på Koromas födelsedag. "She Badder" heter dängan de hoppas ska slå stort.

Text

Skärmdump från en video där C-Joe och Kao Denero gör låten "She Badder" live i Istanbul.

Bild: Pressbild

Annons

Gävlebördige artisten Charles "C-Joe" Koroma är som tidningens läsare vet bördig från den västafrikanska nationen Sierra Leone. Där har han gjort en hel del väsen av sig, bland annat har hans musik spelats på MTV:s afrikanska variant. Bakom att det blev så stod Kao Denero, en av Sierra Leones största artister, som nu kan ta honom vidare till nästa nivå på popularitetsstegen då de samarbetar på nya singeln "She Badder".

Kao Denero ramlade över C-Joes singel "Love on the dancefloor" under 2021 och bad C-Joe att skicka in den till hans nya initiativ, en nationell spellista med sierraleonsk musik som skulle representera landet på ett bra sätt. Han såg hur strömningen var stor i västvärlden och hade med listan en tanken om att få landets musik att växa och väcka stolthet. Viss likhet kanske kan dras med den nu på sistone uppmärksammade Spotifyspellistan som regeringskanslitet har gjort i samband med Sveriges ordförandeskap för Sveriges EU-ministerråd. Hur det än var antog Kao Denero C-Joes låt till listan som fick stor spridning.

Annons

Annons

– Det gjorde att låten och listan spelades på radion, klubbarna och gatorna. "Det här är bra, vi måste ta hem dig", sa Kao, berättar C-Joe C som beskriver hur han har lyssnat på Kao Denero sedan han var barn.

C-Joe längst till vänster och Kao Denero trea från vänster.

Bild: Privat

Kao Denero är lite av en sierraleonsk motsvarighet till Petter, en legendar inom inhemsk hiphop. Han vill på videolänk från huvudstaden Freetown inte avslöja exakt hur gammal han är men han började bli ett namn i scenen på 90-talet och debuterade med skivan "Black Leo 4 Life" 2003. Totalt har han släppt elva album. Senast 2021 vann han pris som bästa rapartist på den amerikanska afromusikgalan African Entertainment Awards.

– Jag är Sierra Leones motsvarighet till Jay-Z kan man säga. Jag var inte den första rapartisten i landet men den mest ihålliga genom åren och jag har byggt upp en lojal beundrarskara, förklarar Kao Denero.

Omslaget till "She Badder". Låten släpps samma dag som Charles "C-Joe" Koromas 31-årsdag, fredag 20 januari. Genremässigt går den som afrobeats.

Bild: Pressbild

Men han är utöver artist också en ambassadör för underhållning och investeringar i landet, därav listan som tidigare har nämnts.

– Det är första gången en artist är en underhållningsambassadör på det här sättet. Men det går ut på att jag ska överbygga glappet mellan musikindustrin och regeringen och få musikindustrin att blomstra på ett positivt sätt.

Annons

Samarbetet med C-Joe ledde vidare till att de möttes i Istanbul i Turkiet där Kao Denero skulle göra en show. Innan de gick upp på scen visade C-Joe beatet till "She Badder" som Kao Denero fastnade direkt förr och mer freestajlade in sin vers direkt i logen.

Annons

– Allt kom ut perfekt. Så nu ska jag försöka göra det mer. Inte skriva text alls utan bara spotta rader.

Kao Denero och C-Joe i logen inför spelningen i Turkiet.

Bild: Privat

De spelade till och med låten för publiken en kort stund senare samma kväll.

– Den stängde ner klubben, det var en av de hetaste låtarna den kvällen, säger Kao Denero.

Kao Denero har för övrigt varit i Sverige en gång tidigare, 2012. I Stockholm och Norrköping privat för att hälsa på vänner. Vi frågar om han har hört svensk hiphop och han har förstått att det är stort i alla fall. Men han känner andra höjdare härifrån.

– En av mina bästa vänner är den svenska producenten Redone. Vi var i Malaga tillsammans i sex veckor där vi även spelade in. Han har tre Grammy-statyetter och har jobbat med Jennifer Lopez, Pitbull, Jason Derulo och Rihanna till exempel. Och Nicole Scherzinger är hans homegirl, bara en sån sak.

Lady Gaga får vi lägga till Redones meritlista också.

* Lyssna på "She Badder" i vår spellista med musik från Gästrikland 2023. Redan tre veckor in på året klockar den nu in på 47 spår så se till att prenumerera så att du hänger med i svängarna.

Den sierraleonske artisten Kao Denero på länk från Freetown. Nu gör han en låt med C-Joe. Som kuriosa kan vi nämna att han har gjort en musikvideo som uppmanar sierraleonierna att betala sina skatter på uppdrag av nationella skattemyndigheten - "Pay you tax" heter den.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan