Annons

Annons

Annons

Valbo

Därför dröjer bygget av lägenheter i Alborgen

Alborgen har genom åren fungerat både som sjukhem och äventyrshus. Nya ägaren planerar bostäder här – men ännu har bygget av dessa inte kommit igång.

Text

2021 fick klassiska Alborgen nya ägare genom att byggentreprenören Fredrik Jernberg köpte bolaget Eventura som ägde och drev Alborgen.

Som tidningen tidigare berättat är planen är att bygga bostäder här.

Tanken var att omvandlingen till bostäder skulle börja redan hösten 2021 men fortfarande är det långt till inflyttning.

Fredrik Jernberg är styrelseordförande i Eventura i Gävle och även ordförande i BF stambyte holding AB.

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Fredrik Jernberg är även huvudägare i BF stambyte holding AB.

– Vi håller på med detaljplanen men det drar ut på tiden. Det är både arkeologiska och kulturella aspekter vi behöver ta hänsyn till, säger Martina Forslund, som är platschef på BF stambyte holding AB.

Annons

Gården Alborga invigdes 1912 och fungerade då som ålderdomshem. I slutet på 1960-talet lades det ner och byggnaden användes då istället som psykiatrisk klinik i syfte av vårda äldre och psykiskt sjuka. Vilket man gjorde fram till mitten av 1990-talet. Därefter köpte familjen Oveland fastigheten i syfte att använda Alborgen som äventyrshus.

– Då var "Fångarna på fortet" stort på tv och Boda Borg låg i startgroparna, så vi kände att det kunde vara en bra satsning, säger Patrik Oveland till tidningen 2021.

Inne i Alborgen kunde man i byggnadens olika rum försöka ta sig igenom tekniska lösningar, inte helt olikt den populära tv-serien.

Alborgen är med sin historia även uppmärksammad bland spökentusiaster. 2016 var tv-programmet "Det okända" på plats då man bland annat hittade märkliga hårtussar som senare skickades på dna-analys.

Även bloggare och youtubers har uppmärksammat Alborgens historia och dess potentiella spökerier.

Alborgen. Genom åren har byggnaden haft många funktioner. Nu planeras det för lägenheter här men tidigast 2025 kan det börja byggas.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

Men i kölvattnet av pandemins restriktioner och en ansträngd ekonomi beslutade sig de tidigare ägarna att till slut sälja bolaget. Nu är planen alltså att det ska det bli bostäder.

Fastigheten är på strax över två och en halv hektar. Förutom de cirka 1 200 kvadrat som är tänkta att bli bostadsrätter i själva Alborgen så finns planer att bygga lägenheter i den närliggande ladan, samt att bygga 18 nya radhus på tomten.

Hur många lägenheter som kommer att inrymmas i Alborgen är i dagsläget inte planerat.

– Det är svårt att säga när vi kan påbörja bygget. Vi befinner oss ännu i ett tidigt skede, men vi hoppas på att kunna sätta igång 2025, säger Martina Forslund.

Alborgen från ovan. Foto: Lars Halvarsson

Alborgen har genom åren fungerat både som sjukhem och äventyrshus. Nya ägaren planerar bostäder här – men ännu har bygget av dessa inte kommit igång. Fotograf: Emma Åhman

Bild: Annakarin Björnström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan