Annons

Annons

Annons

Hofors

Bräcklig majoritet avgör Stormossen i Hofors

Nästa kommun i Gästrikland som får den glödheta vindkraftfrågan att ta ställning till är Hofors. Energiföretaget WPD Scandinavia AB kommer i närtid att lämna in en tillståndsansökan för Stormossen som till stora delar är placerad i Hofors.

Text

Nja, nej, nja, politikerna i kommunstyrelsen i Hofors har svårt att ta ställning till Stormossen. Men under våren kommer WPD att lämna in en ansökan och då måste man bestämma sig.

Bild: Privat, Pressfoto

Annons

Vindkraften väcker starka känslor både bland politiker och närboende när något av de stor bolagen vill bygga. I Gävle har slaget länge pågått ute i havet och kring Svea Vind Offshores Utposten 1 och 2 där den senare gått hela vägen för att bedömas av mark- och miljödomstolen.

I Sandvikens kommun har orden varit hårda från de boende kring Galmsjömyran när Njordr i slutet av 2022 lämnade in sin tillståndsansökan.

Annons

Stormossen ligger även i Avesta och Sandviken kommun, och samtliga har rätt att utnyttja sitt kommunala veto. De flesta verken är placerade i Hofors och hittills har politikerna inte behövt ta ställning, men när ansökan snart är inlämnad kommer kommunfullmäktige tvingas att ta ett beslut. Och precis som i Sandviken och Gävle är majoriteten bräcklig.

Annons

S, C och L styr Hofors med stöd av V. Tillsammans har de fyra partierna 17 av 31 mandat i fullmäktige, där beslutet om att utnyttja det kommunala vetot att säga nej tas. Så här säger de åtta partierna:

Tomas Isaksson (S).

Tomas Isaksson (S), kommunstyrelsens ordförande

– Vill vara tydlig med att S inte tagit något formellt beslut än även om vi diskuterat frågan livligt. Vindkraft är en energikälla vi inte kan undvara tillsammans med vatten- och kärnkraft. Den skulle gynna industrin och därmed orten Hofors. Men det finns bland annat naturreservat att ta hänsyn till vid Stormossen och vi ska dit och lyssna på de boende, för vi måste ta ett beslut till sist.

Jakob Staland (C).

Bild: Ebba Pettersson

Jakob Staland (C)

– Vi förbrukar mer el än vi producerar här i Hofors och vi behöver all el vi kan få för omställningens skull. Men vi har inte tagit ställning än och vi kommer att träffa både bybor och WPD för att lära oss och ta reda på mer om konsekvenserna innan vi fattar något beslut.

Annons

Ziita Eriksson (M).

Bild: Privat

Ziita Eriksson (M)

– Tidigare har vi Moderater sagt nej eftersom de stör för boende och miljö, det ska inte förstöra för dem som har sitt liv och leverne i närheten. Men varje ärende måste bedömas var för sig och vi behöver titta närmare på det här innan vi tar ställning.

Annons

Annika Sjögren (KD).

Bild: Privat

Annika Sjögren (KD)

– Vi kommer att säga nej till att etablera vindkraft på Stormossen. Det är en svår fråga, frågar du dem som vill bygga får du ett svar och frågar du dem som bor där ett annat. Men det skulle påverka de boende för mycket. Många har valt att flytta dit för skogen, mörkret, tystnaden och det måste vi ha respekt för. Vi har haft möten både med bybor och WPD för att få tillräcklig kunskap.

Anne Persson (HOP).

Bild: Ebba Pettersson

Anne Persson (HOP)

– Vi har inte tagit någon ståndpunkt än då det är en komplicerad fråga eftersom den står i tre kommuner. Det är mycket personliga åsikter kring vindkraft och vi måste lyssna på människorna som bor i kommunen. Samtidigt är vi inte experter och måste lita på forskningen. Men vi säger varken bu eller bä i nuläget.

Charlie Ahlholm (SD).

Bild: Pressfoto

Annons

Charlie Ahlholm (SD)

– Vi vill utnyttja det kommunala vetot till att säga nej och har samma inställning till Stormossen som till Galmsjömyran i Sandviken. Vi har redan tillräckligt med vindkraft i Sverige och behöver den mer stabilare kärnkraften i första hand. Vindkraften är inte så miljövänlig som många vill göra gällande.

Annons

Gabriella Eidhagen (V).

Bild: Privat

Gabriella Eidhagen (V)

– Vi i Vänsterpartiet är generellt positiva till vindkraften eftersom den är nödvändig för klimatomställningen. Vår kommunala grupp har inte haft uppe Stormossen ännu och vi har inte tagit ställning än, men under våren måste vi göra det.

Arne Evertsson (L).

Bild: Jörgen Svendsen

Arne Evertsson (L)

– Det här är en mycket svår fråga för oss alla och vi har diskuterat den inom den mycket inom den liberala gruppen. Generellt är vi i grund och botten för vindkraft nu när vi gjort oss alldeles för beroende av rysk energi. Men vi måste också lyssna på de boende för att hänsyn till deras liv och vi kommer att besöka dem på plats framöver. Vi ska även träffa vindkraftbolaget WPD.

Totalt fanns i slutet av förra året fyra vindkraftverk som är 150 meter höga i Hofors kommun (Kaptensberget), med en sammanlagd maxeffekt på 9 megawatt.
Läs mer:

Konflikterna kring vindkraften ökar – nästa strid står i Stormossen

Annons

Här är alla som vill etablera sig i regionen

Annons

Fakta

Stormossen

Kommun: Sandviken, Hofors, Avesta
Antal verk: 32

Höjd: Upp till 290 meter
Effekt: 256 MW
Årsproduktion: 842 GWh
Motsvarar årsförbrukningen: 168 000 hushåll
Geografisk position: 7 km nordost om Horndal

(källa: WPD Scandinavia)

Så här vill WPD ställa de 32 verken i Hofors, Avesta och Sandviken kommun.

Fakta

Antalet verk per kommun i Gästrikland

Gävle: 0

Hofors: 9

Sandviken: 14

Ockelbo: 182

Älvkarleby: 5

(källa: Energimyndigheten, uppdaterad april 2022)

Stormossen, visualisering vid Oppsjön av WPD som vill bygga den.

Stormossen Oppsjön visualisering WPD

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan