Annons

Annons

Annons

Byggplats Gävle

Han vill bygga ett helt nytt kvarter vid skroten på Brynäs

Tomten ligger mellan Högbergsparken och Hessels skrot och kan på sikt förvandlas till ett nytt bostadsområde med ett åttavåningshus och en förskola i riktning mot parken.

Nu har fastighetsägaren Fredrik Funcke vänt sig till kommunen för att ansöka om planbesked.

Text

Ett kvarter bort ligger den framväxande Godisfabriken. Tomten ligger precis i skärningspunkten mellan det bullriga industriområdet med Hessels skrothantering och Smurfit Kappa och den lummiga men något ovårdade Högbergsparken.

Lars Skogsberg är inkopplad som arkitekt för projektet som i framtiden kan innebära ett nytt bostadskvarter vid Högbergsparken.

Bild: Markus Boberg

Här vill fastighetsentreprenören Fredrik Funcke bygga bostäder, och eventuellt en förskola.

Nu har han vänt sig till Gävle kommun för att få ett så kallat planbesked. Det är ett slags första steg mot att ta fram en ny detaljplan för området.

Bild: Markus Boberg

Annons

Annons

Och från samhällsbyggnadsförvaltningen är beskedet "tummen upp, på sikt".

"Inlämnad ansökan är i enlighet med kommunens ambition rörande utveckling och omvandling av Norra Brynäs", står det i förslaget till beslut.

Svaret som väntas komma från samhällsbyggnadsnämndens januarimöte är att detaljplanearbete kan inledas om ungefär fem år.

Enligt kommunens översiktsplan för Norra Brynäs kan hela området från Stenborgskanalen och Gasklockeområdet och in mot centrum längs Gavleån i framtiden förvandlas till bostadsområde och "blandad bebyggelse".

Bild: Markus Boberg

Bygget ska "takta" med den övriga utvecklingen i området, som det står i utredningen. Från kommunalt håll är visionen för hela norra Brynäs att industriområdena från Atlasgatan till Godisfabriken om några år ska kunna omvandlas till blandad bebyggelse och bostäder. Men marken är förorenad efter hundra år av industriverksamhet, och de företag som fortfarande är verksamma i området funkar dåligt som grannar till bostäder.

Fredrik Funcke.

Bild: Jan Sundström

Än så länge alltså.

Fastighetsägaren är inte nöjd med tidsplanen, utan önskar att detaljplanearbetet inleds tidigare än 2028.

Lars Skogsberg, som har ett förflutet som bygglovschef i Gävle, är inblandad i projektet som arkitekt.

Annons

Annons

Lars Skogsberg, kommunens tidigare bygglovschef, är med och tar fram idéerna för hur det föreslagna bostadskvarteret vid Högbergsparken kan komma att se ut.

Bild: Emma Åhman

– Ja, vi tyckte att det var lite väl långt fram i tiden med tanke på att det finns en antagen översiktsplan för området. Det borde vara möjligt att komma igång tidigare än så, säger han.

Hur ser ni på industriverksamheten på grannfastigheten i så fall?

– Det blir ju en fråga som måste lösas, förstås. Men har man tänkt sig blandad bebyggelse är kanske inte skrotverksamhet önskvärd, säger Lars Skogsberg.

En "ny byggnad som samspelar med Hessels gamla industribyggnad" vill fastighetsägaren bygga på den delen av fastigheten som vetter mot Femte Tvärgatan.

Bild: Magnus Lundquist

Fastighetsägaren hoppas att kommunen, som äger marken längst in på Båtsmansgatan, vill utöka grönområdet närmast Tallgatan.

Bild: Magnus Lundquist

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan