Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Monica Törnell hyllas i Söderhamn – 60 år efter Boulogner-giget

Förra året var ett stort år för Söderhamns stora artist Monica Törnell som även har haft mycket med Gävle att göra genom åren. Redan 1962 sjöng hon i Boulognerskogen. 2022 jubilerade hon således dubbelt och valdes in i det celebra sällskapet Swedish music hall of fame. På lördag hyllas hon under en helkväll på Söderhamns Teater.

Text

Monica Törnell uppträdde på Söderhamns Teater under stadens 400-årsfirande.

Bild: Kristoffer Pettersson

Annons

Det är julfest på LM Ericsson i Söderhamn. En åttaåring ställer sig på scenen och sjunger uppjazzade barnvisor för 700 personer. Men för att synas måste hon stå på en stol.

– Jag var lite nervös och uppspelt samtidigt. Enligt mina föräldrar hade jag tjatat om att få gå upp på en scen sen jag var fem år. Så jag var nog ganska lycklig när det fick ske, berättar Monica Törnell.

Året var 1962 och det var första gången som hon ställde sig på en scen.

Framträdandet på julfesten blev startskottet. Familjen blev kontaktad från olika håll. Alla ville höra lilla Monica uppträda.

Bara ett halvår senare stod hon på scenen i Boulognerskogen i Gävle, under allsångstillställningen Måndagskvitter, och sjöng inför 7 000 personer i publiken.

Annons

– Jag kommer exakt ihåg hur jag kände då. Benen skakade och jag var jättenervös. Det var så mycket människor. Vart man än tittade var det som ett hav av människor, men så fort jag började sjunga blev jag lugn.

Annons

Hon fortsatte att sjunga och blev välkänd i hemtrakterna.

Bild från när Monica Törnell uppträdde på Café Amadeus i Gävle. 14 april 1986.

Bild: Kurt Elfström

Läs mer: Ny radiodokumentär skildrar Monica Törnells liv: "50 år sen jag sa upp mig som fotoelev"

Inledningen på hennes stora genombrott tog hon i Söderhamn i maj 1971.

Monica Törnell hade sjungit vid invigningen av sin pappas nya kvarterskrog Tolvan på Oxtorgsgatan. Cornelis Vreeswijk hade uppträtt på Statt, men blev efter spelningen inbjuden att fortsätta kvällen på andra sidan gatan.

Gästerna på Tolvan började tjata på Cornelis att han var tvungen att lyssna på Monica.

– Det var lite pinsamt, säger hon.

Lite tidigare under året, 1971, vann Monica Törnell en vokalisttävling. Två vänner anmälde henne i hemlighet, då hon principiellt var emot sångtävlingar.

Bild: Fredrik Björkman

Cornelis blev så imponerad att han tog henne under sina vingar. Ett par månader senare skrevs skivkontrakt, i september samma år uppträdde hon i tv och i början av 1972 fick Monica följa med Cornelis på turné i Sverige och Danmark.

Annons

1972 var även året då hennes debutalbum "Ingica" kom ut.

Annons

– Det blev ett händelserikt år, verkligen, säger Monica Törnell som när hon ska välja ut någon höjdpunkt från karriären väljer just den där första turnén som hon gjorde med bland andra Cornelis.

– Att få följa med på den där turnén tillsammans med så fina musiker och så lilla jag som kom från landet. Jag hade i och för sig hunnit fylla 17 år då, men det är väl kanske ganska ungt. Det tyckte jag var jätteroligt.

1986 vann Monica Törnell och Lasse Holm Melodifestivalen med "Är det det här du kallar kärlek" och tävlade sedan i Eurovision song contest i Bergen.

Bild: Jan Collsiöö/Scanpix

Under karriären har hon hunnit med att spela in 16 album. Det senaste, "Understanding eye", kom 2017. Det är tillsammans med musikerna från det albumet som Monica Törnell nu ställer sig på scenen på Söderhamns Teater den 21 januari.

Det blir en kväll för att hylla henne och fira att det förra året var 60 år sedan scendebuten, 50 år sedan albumdebuten och att hon i somras valdes in i Swedish music hall of fame.

Under kvällen dyker några gäster upp. Annika Wickihalder och duon Selma och Gustaf kommer att framföra låtar som Monica Törnell har sjungit genom åren.

– Det ska bli spännande. Jag har ingen aning om vilka låtar de har valt. Jag vet inte så mycket alls om konserten ännu, men det börjar närma sig, säger hon.

Konserten kommer även att sändas digitalt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan