Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Sandvikensonen Thomas Backman återvänder till hemmaplan med nytt band

Sandvikensaxofonisten Thomas Backman är tillbaka på hemmaplan onsdag den 25 januari då han spelar på Musikhuset. Detta med ett nytt band och för första gången på scenen på över 20 år.

Text

2021 fick Thomas Backmans album "When the light is put away" strålande kritik i Gefle Dagblad och året efter kammade han för samma skiva hem Manifestpriset för bästa jazz. Dessutom blev han utsedd till andraplatsen på Orkesterjournalens pris Gyllene Skivan vilken bestäms av jazzkritiker. Onsdag 25 januari spelar Sandvikensonen på hemmaplan igen, på Musikhuset i Gävle.

– Min erfarenhet är att de flesta som kommer och ser mig kan gilla det oavsett musikalisk preferens. Men det är att nå den nya målgruppen som är det knöliga så det hoppas jag att jag kan göra. Sedan är det ju också en väldigt icke-inflationsdriven entréavgift på endast hundra kronor, konstaterar Thomas Backman och lägger till att han inte har spelat där sedan han själv gick på Vasaskolans dåvarande jazzlinje 1997 till 2000.

Annons

Annons

Sandvikenbördige saxofonisten och klarinettisten Thomas Backman kommer till Musikhuset.

Bild: Johan Bergmark

Det har alltså hunnit gå hela 23 år sedan Thomas Backman tog studenten från en klass där en rad andra i dag är etablerade musiker i olika form. Det kanske kändaste namnet är nog Nils Törnqvist, som i dag trummar i Amason och Daniel4Ever.

– Vi hamnade i lite olika världar och hade faktiskt inte setts på 20 år förrän i somras då jag såg Amason. Det slutade med en liten reunion efteråt med mig, Nils, Andreas Gabrielsson och Micke Svensson, alla musiker som gick i skolan i Gävle ihop.

29 mars 2000: Musiker. Andreas Jansson, i ljus tröja, spelar trumpet både i storband och i symfoniorkestern medan Thomas Backman spelar saxofon i Gubb. Tina Lindberg klarinett i symfoniorkestern och Petter Findin barytonsax i storbandet.

Bild: Nick Blackmon

Thomas Backman lilla deltidstjänst som pedagog är han för tillfället tjänstledig i från för att arbeta på heltid som musiker. Men han är dock ändå ute på ett barnrelaterat uppdrag i Lysekil när vi når honom, inom ramen för Skapande Skola, tillsammans med sin kompanjon Johan Björklund. Med sitt soloprojekt gjorde han förra året även ett samarbete med Södra Latins gymnasium i Stockholm och då fick också hans egna barn vara med.

– "Pappa, det här är var ju inte jazz" sa hon, illustrerar han med ett tillhörande glatt tonläge och fortsätter.

– Så då tänkte jag att här har vi något att diskutera vidare kring. Min dotter går förvisso musikklasser men vi är noga med att inte pracka på henne eller sonen något. De är dock båda väldigt musikaliska.

Annons

Om vi ska spinna vidare ytterligare lite på barnspåret så har Backman ännu mer att förtälja där då han just nu håller på att skapa en ny barnproduktion tillsammans med Lisa Östergren, jazzsångerska.

Annons

9 februari 2003. Jazzgruppen Glejs med Maia Hirasawa, Josefin Lindstrand och Thomas Backman.

Bild: Gun Wigh

Till nästa skiva har Thomas Backman ett nästan helt nytt band. Josefine Lindstrand är kvar. Tillkommit har David Lindvall, Martin Öhman och Cecilia Linné. Det är även detta nya band som står på scenen i Musikhuset på onsdag.

– Det är ett gäng fantastiska musiker som rör sig i olika världar verkligen. Så nu känner jag att jag vill skriva nytt material för just det här bandet. Det kan bli en hel del komponerande under våren hoppas jag för just januari har visat sig oväntat intensiv hittills jämfört med hur det brukar vara.

Omslaget till Thomas Backmans förra skiva.

Bild: Liam Warton

Tidigast 2024 kan vi således förvänta oss ett nytt Thomas Backman-album, förklarar han. Som tidigare nämnt blev det en hel del uppståndelse kring hans förra skiva.

Hur stort kliv framåt var det från skiva ett till skiva två?

– En skillnad är ju att det inte var någon låt från den första skivan som letade sig in på inflytelserika jazzspellistor på Spotify, men det har jag haft tur med på den andra. Det har också gjort mycket att den senaste skivan fick Manifestpriset och kom på andra plats i Gyllene Skivan. Det gör att det är aningen lättare att boka turnéer och så.

Annons

Hans musik har ett internationellt anslag och visst har han fått skicka vinyl till USA lika väl som att han ser att han strömmas i Uruguay och Australien. Det finns en publik och i alla fall ibland kan han skönja att även digitala lyssnare har tagit sig tid att gå från den där enskilda låten i spellistan till att ha lyssnat på hela albumet också.

Thomas Backman som han såg ut 2018 då han spelade på Bangen i Sandviken där han också är uppvuxen.

Bild: Peder Andersson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan