Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Kolla in Gävles nya galleria – med kafé, återbruksfynd och workshops

De har skapat projektet på kort tid och det är ett test. I fyra dagar kommer en Pop-up Återbruksgalleria att erbjuda Gävleborna massor av tips och fynd för ökad hållbarhet.

– Vi hoppas att Återbruksgallerian ska bli permanent, säger Jenny Lundberg Fröjd.

Text

Kom och besök oss. Stella Hildebrandt, Jenny Fors, Jenny Lundberg Fröjd, Eila Jansson och Tove Falk vill ha många besökare i Återbruksgallerian.

Bild: Helen Granditsky

Annons

En ny galleria öppnar på prov i Gävle. Under fyra dagar, 25 till 28 januari, kommer en Pop-up Återbruksgalleria att fylla Wasahusets stora inomhustorg. En förhoppning är att Återbruksgallerian ska bli permanent men det beror mycket på Gävlebornas respons. En projektgrupp har planerat sedan senhösten och Jenny Lundberg Fröjd är projektledare.

– Det har gått fort, men det känns jättespännande. Vi vill testa om det här är något som uppskattas av Gävleborna. Ett önskemål från kommunen är att skapa ökad cirkularitet och vi är många aktörer som är med och driver detta, säger Jenny Lundberg Fröjd.

Det var hon tillsammans med Bodil Dürebrandt hållbarhetsutvecklare Gävle kommun, Jenny Fors kommersiell förvaltare Diös och Coompanion Gävleborg som drog igång projektet. Efter det har flera lokala företagare gått med i gruppen och fortsatt planera, driva och få allting på plats. Tove Falk från Tove Tapetserare, Stella Hildebrandt från Hildebrandt Sustainable living och Eila Jansson från Busfrö är några.

Annons

Annons

Vad kommer man att kunna hitta i Återbruksgallerian?

– Man kan låna sportgrejer gratis, lära sig att fixa cykeln själv och hur man vårdar sina möbler till exempel. Vi vill ju ha kvar våra möbler länge och då måste vi lära oss att ta hand om dem, säger Tove Falk.

– Man kan också få tips om hur man lagar sina kläder. Man kan ta med sina trasiga jeans eller sockor så visar jag hur man lappar och stoppar själv, säger Stella Hildebrandt.

– Vi från Busfrö kommer att inreda en loungehörna där man kan sitta ner och på onsdagen kommer vi att visa upp några av våra guldkorn bland kläderna, säger Eila Jansson.

Torget blir en Återbruksgalleria. Stella Hildebrandt, Eila Jansson, Tove Falk, Jenny Fors och Jenny Lundberg Fröjd vill ha mycket respons från Gävleborna.

Bild: Helen Granditsky

För den fikasugna kommer det att finnas ett kafé som drivs i samarbete med Träffpunkt för seniorer som håller till i samma fastighet.

– Det blir en mysig kafémiljö som Hela människan second hand har inrett. Möblerna kommer att gå att köpa, men då får man vänta med att hämta dem till veckan efter, säger Jenny Lundberg Fröjd.

Snabbt och spännande. Jenny Lundberg Fröjd är projektledare för Pop-up Återbruksgallerian i Gävle.

Bild: Helen Granditsky

Någon av dagarna kommer elever från Thoreen Business school att dyka upp i gallerian för att prata om hållbart mode. Förutom kunskap och inspiration, möjligheten att göra fynd och få saker reparerade, kommer gallerian att erbjuda kreativa aktiviteter som återbrukspyssel och sticklingsbyte. Programmet är brett och fylls på hela tiden. För att se vad som händer varje dag kan man gå in på projektets sociala medier. Projektgruppen vill också gärna att Gävleborna taggar Återbruksgallerian i Gävle när man lägger ut egna bilder.

Annons

Annons

– Vi behöver få feedback från besökarna. Det är jätteviktigt om vi ska kunna vidareutveckla den här idén, säger Tove Falk.

– Vi har skapat det här på kort tid och det är ett test. Vi vill verkligen veta hur vi kan bli bättre. Vi hoppas ju att Återbruksgallerian i Gävle ska bli permanent, säger Jenny Lundberg Fröjd.

Här blir det Återbruksgalleria i fyra dagar. Jenny Fors, Tove Falk, Eila Jansson, Jenny Lundberg Fröjd och Stella Hildebrandt har deltagit i planeringen.

Bild: Helen Granditsky

Pop-up Återbruksgalleria i Gävle

Var: I Wasahuset Nygatan 9 Gävle

När: Onsdag 25 – lördag 28 januari

Ett mål är ökad cirkularitet, vad betyder det? Att resurser nyttjas, återanvänds och återvinns för att undvika slutgiltigt avfall. I en cirkulär ekonomi möjliggörs en hållbar framtid och välmående planet för kommande generationer.

Några av de medverkande aktörerna: Busfrö, Cykelköket, Sportoteket, Tove tapetserare, Hildebrandt Sustainable living, Skaparverkstan, Hela Människan Second Hand, Erikshjälpen, Röda Korset, Gästrike Återvinnare, Smartakartan, Träffpunkt för seniorer, Thoren Business School.

Se programmet för varje dag på Instagram: @aterbruksgalleriagavle, eller på facebook och hemsida sök på: Pop-up Återbruksgalleria Gävle

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan