Annons

Annons

Annons

Elin Larsson

ledare liberal

Elin Larsson
Kvinnliga förebilder i politiken är viktigare än vad vi tror

Under veckan som var tackades Annie Lööf av i riksdagen efter sin sista partiledardebatt. I början av februari väljer Centerpartiet en ny partiledare och Lööf kliver därefter av sina uppdrag som partiledare och riksdagsledamot för C.

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Centerpartiets avgående partiledare Annie Lööf (C) avtackas av statsminister Ulf Kristersson (M) under onsdagens partiledardebatt i plenisalen i riksdagen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Med Annie Lööf dör en epok i svensk politik. Hon är den sista partiledaren som varit en del av Alliansen, borgerlighetens hittills mest framgångsrika projekt. Hon har sett högern splittras, Sverigedemokraterna växa och hjälpt Socialdemokraterna att ta makten. Hon är på många sätt ett unikum vilket även de andra partiledarnas avtackning av henne visade.

Partiledare från höger till vänster hyser den djupaste respekt för henne – även de som är totala meningsmotståndare. Allra mest berörande var avtackningen från en märkbart rörd Ebba Busch.

Hon talade bland annat om hur hon, som ny partiledare i Alliansen, för första gången hamnade i ett arbetssammanhang där kvinnorna var i majoritet. Där det inte fanns någon gräns eller kvot för hur många kvinnor de kunde vara i gruppen eller att hon riskerade att knuffa ut någon kvinna eftersom glastaket för hur många kvinnor som kunde ta plats redan var krossat.

Annons

Annons

Lööf och Busch har de senaste åren sällan varit ense men när Busch tackar av Lööf med orden: ”Jag hoppas innerligt, från en särskild plats i mitt hjärta, att du när dammet har lagt sig, ska känna att det var värt kampen. Detta säger jag som makthavare till makthavare, förtroendevald till förtroendevald, kvinna till kvinna men framför allt mamma till mamma. Vi gjorde vägen lite bredare för våra döttrar. Det var värt det.” är det svårt att inte bli rörd och tacksam för de kvinnor som orkat gå före och som orkar engagera sig trots att priset är så mycket högre för kvinnor som engagerar sig politiskt än vad det är för män.

Nästan var tredje svensk politiker utsätts årligen för hot, trakasserier och skrämseltaktiker. Allra störst är problemet bland folkvalda på framträdande poster och kvinnor i ledande roller tillhör de mest utsatta. Det visar Sandra Håkansson, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala Universitet, i rapporten Betalar kvinnor ett högre pris för makten? Hot och våld mot svenska politiker (SNS, 2022). I rapporten undersöks tre aspekter av fysiskt och psykiskt våld mot svenska politiker ur ett könsperspektiv: utsätts män och kvinnor olika mycket, utsätts de för olika typer av våld och påverkas de på olika sätt av våldet? Slutsatsen skrämmande: priset kvinnor får betala för politisk makt är högre än det män får betala.

Annons

Annons

Annie Lööf är inte bara partiledare utan också människa, kvinna, mamma, fru, dotter, syster. Roller som hon har offrat för att vara partiledare och politiker – något som blev tydligt inte minst när det framkom att Theodor Engström planerat ett mord på henne. För detta dömdes han för till terroristbrott.

Politiken behöver fler som Annie Lööf. Som orkar lägga decennier år i partiets tjänst. Som, även om det inte alltid gillas av alla, har förmågan att samarbeta åt både höger och vänster.

Politiken som stort på såväl lokal, regional som nationell nivå skulle ha mycket att tjäna på att ha fler som henne.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan