Annons

Annons

Annons

Innebandy

Motståndarnas kris som ger GGIK en strimma av hopp

Två krislag ska mötas. Gävle GIK ligger tvärsist i SSL. Man har fyra poäng och 17 av 26 omgångar är avklarade. Helsingborg går en ekonomisk kamp mot elitlicensen.

Nu berättar klubbansvarige Peter Nordqvist om truppläget inför nästa säsong. Oron för nya, tuffare allsvenskan – och strimman av hopp.

Text

SSL-säsongen börjar dra ihop sig och det är nio omgångar kvar. GGIK har tio poäng upp till säker mark. Teoretiskt sätt är det möjligt, men då krävs att man vinner fyra matcher och att resten av lagen i bottenskiktet nollar i sina prestationer. Nu möter Gävle GIK ett annat lag i kris.

FC Helsingborg klarade inte elitlicensen i höstas och har nu fyra månader på sig att skaka fram nästan en halv miljon.

Läs mer om krisen i FHC här: FCH-spelarnas stora besvikelse efter krisbesked: ”Enorm sorg”

I april måste klubben uppvisa positivt eget kapital. Annars kan klubben som slutar näst sist i SSL räddas kvar.

Annons

– Efter beskeden har det varit både tårar och nätter där jag legat vaken lite längre än jag borde. Det har varit mycket tankar och en enorm sorg över vad som händer. Samtidigt är inget kört. Jag hoppas och tror att det fortfarande finns en framtid för FCH, säger Fredi Petersson, center i FCH till hd.se.

Annons

Alexander Rudd, Simon Cederström och Billy Nilsson är några av stjärnorna som behöver fundera över hur nästa säsong ser ut.

Bild: Martin Andersson, Karin Johansson, Amelia Mauritzon

Det är åtta poäng upp till nästjumboplaceringen för GGIK som Hagunda innehar. Men det är inget som Nordqvist lägger någon vikt vid just nu.

– Vi fokuserar på oss och ska kämpa in i det sista och naturligtvis se vad vi kan göra på slutet. Vi måste göra vårat ändå.

Detta göra att GGIK motvilligt måste börja kolla mot allsvenskan.

En serie som dessutom ska byggas om. Nästa säsong är den sista som man kommer att spela allsvenskan norra och södra.

Allsvenskan ska göras om till en serie istället för två, vilket innebär att hälften av lagen ramlar ur efter nästa säsong. Risken är alltså överhängande stor att man snabbt ramlar ur två serier. Dessutom har GGIK röstat nej till förslaget om att ändra allsvenskan på det sättet.

– Det innebär att det blir väldigt kostsamt att spela i allsvenskan. Frågan hur föreningarna ställer sig, det blir lika långa resor som i SSL.

– Man vill bara ha en allsvenska och tuffa till det och frigöra fler spelare. GGIK vill inte ha den serien, vi tror inte på den. Många innebandyklubbar har redan ekonomiska problem. Nu vill man göra det ännu dyrare med längre resor och hotellnätter, dessutom blir det svårare att skapa en bredd och ta sig upp.

Annons

Nordqvist tycker inte att det är genomtänkt.

– Jag är skeptiskt till nya serieomläggningen där kostnaderna kommer att öka, jag förstår inte hur det kan vara positivt för föreningar. Det kommer innebära att man måste lägga mer pengar till hotell och resor än på verksamheten och truppen.

Annons

– Vi blev nedröstade då de flesta ville ha så, men det är en jäkla skillnad på SSL och allsvenskan i dag, men blir det samma blir det tufft.

Nordqvist är också kritisk till att man försvårar uppflyttning.

– Det är tråkigt att man mer och mer försvårar uppflyttning i serier oavsett sport. Man vill ju kunna avancera uppåt, det är ju därför man tävlar för att kunna avancera upp. Ett tag ville man stänga SHL, det är jättetråkigt att ha en serie som ingen kan avancera till, då dör ju idrotten till slut. Då är det ingen mening att hålla på. Ibland går det dåligt och man åker ur, ibland går det bra och man går upp. Det finns inget roligare än att vinna en serie och gå upp. Det vet ju vi.

Det är fortfarande mycket osäkert vilket lag GGIK kan ställa på benen om det blir nedflyttning. Årets lag har innehållit en rad starka värvningar. Dels har Billy Nilsson, Oskar Strand Söderholm och Nicklas Gustafsson från fjolårets kvalsuccélag varit kvar. Men när man kunde fylla på inför den här säsongen med världsstjärnan Alexander Rudd och radarparet Simon Cederström och Alexander Larsson var det många som höjde på ögonbrynen och trodde att det fanns en chans.

– Först och främst vill jag bara säga att vi inte på något sätt gett upp hoppet om att klara kontraktet ännu.

– Jag vill inte gå in exakt på våra kontrakt men av våra stjärnspelare som du nämner är det ingen som har kontrakt över nästa säsong. Det är klart att det förekommer diskussioner.

Annons

Ser det ljust ut att få behålla stjärnorna?

Annons

– Det är för tidigt att säga. När det gäller Rudd är det klart vi har diskussioner med honom, det har vi även med Billy. Vi vill ha honom i organisationen även när han lägger klubban på hyllan i framtiden. Han är verkligen involverad i framtiden. Men vi kommer prata med alla spelare, ungefär halva laget har kontrakt kommande säsong.

Sporten sänder matchen mellan GGIK och Helsingborg, söndag 17.00. Här ser du den.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan