Annons

Annons

Annons

Debatt
Nu behövs krafttag för ekonomisk frihet

Januari brukar kallas årets fattigaste månad. Just nu, när vi befinner oss i en utmanande ekonomisk tid, upplever vi snarare decenniets fattigaste månad. Med höga priser på el, bränsle och mat, i kombination med stigande räntor och hyror, är det svårt för vanligt folk att få ihop vardagsekonomin.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det är svårt att laga stora hål i samhällsekonomin med snabba lösningar. Det krävs ett långsiktigt arbete för starka privatekonomier. Därför har Centerkvinnorna länge arbetat för att stärka kvinnors ekonomiska frihet. Arbetet är långt ifrån klart, utan vi har en lång väg kvar att gå. Det blir särskilt tydligt i svåra tider, då främst ensamstående mödrar och pensionärer med lägst pension, som oftast är kvinnor, drabbas hårdast.

Annons

Annons

"Nej, det finns ingen snabb lösning för att rädda hushållens ekonomier i decenniets fattigaste månad."

Bild: Stefan Gustavsson / Svd / TT

Nyckeln till ekonomisk frihet handlar om att ha en egen inkomst, men det krävs mer åtgärder för att stärka kvinnors privatekonomi. Kvinnodominerade branscher är fortfarande i regel lägre betalda än mansdominerade, och i vissa är heltidsanställningar inte heller norm. Vi ser också behov av en mer träffsäker socialpolitik, som gör att satsningar når till de som behöver det mest, till exempel ett höjt underhållsstöd till ensamstående föräldrar.

Nej, det finns ingen snabb lösning för att rädda hushållens ekonomier i decenniets fattigaste månad. Men det finns saker att göra för att vi ska vara bättre rustade nästa gång.

Malin Bergman

förbundsordförande Centerkvinnorna 

Elisabeth Johansson

distriktsordförande

Karin Hedberg

kretsordförande Hamrånge-Gävle Centerkvinnorna

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan