Annons

Annons

Annons

Debatt
Fattiga kulturarbetare är inte fria

Den nya majoritetens representanter Frida Ståhl (M) och Fredrik Röjd (SVG) slår sig för bröstet i en debattartikel och påstår att nedskärningar av anslaget till kulturen skulle göra den både friare och tryggare om kulturen i högre grad tvingas jaga finansiärer samtidigt som man arrangerar utställningar, sätter upp teaterföreställningar eller arbetar med vårt gemensamma kulturarv!

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Tänker högermajoriteten använda det argumentet på alla andra verksamhetsgrenar i regionen så har vi en skräckfylld mandatperiod framför oss!

Bild: Privat

En sjukvård som vilar på reklamintäkter? En kollektivtrafik där busschaufförerna fyller på drivmedel med pengar från pantade ölburkar? Folkhögskolor som finansieras av riskkapitalister? Skulle det göra verksamheterna friare och tryggare och skulle befolkningen känna sig tryggare?

Annons

Annons

Eller är det så att Ståhl och Röjd anser att kulturverksamhet och kulturpolitik är något som man kan göra lite hursomhelst med?

Och blir kulturen friare genom att inte behöva ägna sig åt miljö och hållbarhet? Den okunskap som blottläggs genom att påstå att detta skulle handla om armlängds avstånd är avgrundsdjup.

Armlängds avstånd handlar om att vi ska ha respekt för det kulturella hantverket och inse att våra professionella institutioner och kulturarbetare i länet ska ges möjlighet att fylla sitt kulturella uttryck med precis det som dom anser vara viktigt. Det kan exempelvis vara valet av kulvertkonst eller vem man vill se som Lucia i ett luciatåg!

Vi ifrågasätter aldrig en läkare eller undersköterskas yrkesutövning men vill självklart att sjukvården arbetar miljömedvetet och hållbart. På samma sätt ska vi respektera kulturarbetarens professionalism men ändå se det som viktigt att man i sin yrkesutövning tar hänsyn till miljö och hållbarhetsfrågor. Det finns dessutom ett uttalat intresse från våra kulturinstitutioner att arbeta med miljö och hållbarhet i sina uppdragsöverenskommelser.

Alf Norberg (V)

ledamot i kultur- och kompetensnämnden

Anna-Lena Vestin (V)

ersättare i kultur- och kompetensnämnden

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan