Annons

Annons

Annons

Gävle

Stephen, 28, tröttnade på arbetsförmedlingen – startade eget

När Arbetsförmedlingen inte kunde hjälpa honom till ett jobb tog Stephen Bond saken i egna händer. Nu driver han ett företag inom grafisk formgivning och illustrationer från lägenheten i Gävle.

– Jag hade aldrig startat företag om det inte var för arbetssituationen, säger Stephen Bond.

När Stephen Bond tog beslutet att lämna Storbritannien och flytta till Sverige tillsammans med sin svenska sambo tänkte han att det skulle vara lätt att komma in i samhället och få ett jobb. Men fem år efter flytten är han fortfarande utan anställning.

– Jag förväntade mig att få ett jobb när vi flyttade hit. I England är det inga problem att få ett jobb, Malin fick ett direkt, säger Stephen Bond.

Efter ett par år i England flyttade Stephen och Malin Bond till hennes hemstad Gävle. Men det skulle visa sig vara svårare än de trott för Stephen Bond att ta sig in på arbetsmarknaden i Sverige.

Bild: Patricia Ståhl

Nu har han tröttnat på att arbetsgivarna aldrig ringer tillbaka med positivt besked och istället för att söka jobb, så har han skapat ett åt sig själv. Sedan ett år tillbaka driver han företaget Green Grass design och gör grafisk formgivning och illustrationer men drömmen är fortfarande att bli anställd.

Annons

Annons

– Jag hade inte startat företaget om jag hade fått ett vanligt lönejobb, säger han.

Stephen och Malin Bond fick kontakt med varandra över internet. De delade flera gemensamma intressen och blev snabbt goda vänner. Med tiden växte vänskapen till en kärleksrelation och under ett par år flyttade paret ihop i England. Men Stephen Bond längtade bort från hemlandet.

Så en dag föreslog han att de skulle flytta till Sverige.

– Jag som hade hemlängtan trodde knappt det var sant när han frågade om vi skulle flytta till Sverige, säger Malin Bond.

Väl i Sverige skrev Stephen Bond in sig på Arbetsförmedlingen. Han sökte anställning på flera företag och gick på jobbmässor. Ibland fick han in en fot någonstans men ingenting ledde till en långvarig anställning.

– Jag fick praktik på Sandvik i receptionen. De pratade om hur bra chanserna såg ut för fortsatt anställning men när två veckor hade gått kom de och sa att de inte hade möjlighet att anställa någon nu. Som tack för min tid där fick jag en vattenflaska, säger Stephen Bond.

28-årige Stephen Bond föll för Sverige och flyttade hit. Men vägen in på den svenska arbetsmarknaden var långt svårare än han hade trott.

Bild: Patricia Ståhl

Via Arbetsförmedlingen fick Stephen Bond gå kurser och emellan åt erbjöds han kortare uppdrag och praktiker. Men när pandemin bröt ut i Sverige hamnade han åter igen hos Arbetsförmedlingen som han upplevde blev allt mindre engagerade i hans situation.

Annons

– Jag hade inte hört av dem på ett tag och så får jag helt plötsligt ett sms där det står att jag ska få en ny handläggare, säger Stephen Bond.

Trots en ny handläggare hade han fortfarande svårt att få jobb. Och Steve Bond upplever inte att han fått det stöd som han hade önskat.

Annons

– Not in a million years, säger han.

Det var i frustrationen över att inte få hjälp och inte bli anställd som Stephen Bond bestämde sig för att starta upp företaget Green grass design.

– Nu vill jag göra det jag tycker är kul och som är givande. Det är inte ekonomiskt men det är bättre än Arbetsförmedlingen, säger han.

Genom sitt företag erbjuder Stephen Bond tjänster inom grafisk design och illustrationer. På kundlistan står framförallt Enköpings rugbyklubb som han har skrivit ett kontrakt med som sträcker sig över ett helt år.

– Jag gör loggor, innehåll till sociala medier och marketing. Men jag anpassar mig efter kunden, säger han.

Stephen Bond föredrar att låta ett gott arbete agera reklam. De flesta av hans kunder har hört om hans arbete och själva sökt upp honom.

Bild: Patricia Ståhl

De grundläggande kunskaperna i grafisk design fick han lära sig på gymnasiet men i stort sett så är han självlärd under flera års tid och trots att det har varit en blygsam start för företaget så har kunder rekommenderat honom till andra och sakta växer företaget fram.

– Jag skulle vilja arbeta heltid med det här, säger han.

Annons

Trots utmaningarna med att hitta försörjning så ångrar Stephen Bond inte flytten till Sverige.

– Nej jag ångrar inte flytten till Sverige. Det här är hemma, Gävle är hemma, säger han.

Fakta

Nystartade företag 2022

  • Det startades 1 430 företag i Gävleborg 2022.
  • Det är en minskning med 7 procent jämfört med året innan.
  • Totalt startades 74 140 företag i Sverige under 2022, vilket är en minskning med 6 procent jämfört med 2021.

Källa: Visma Spcs

Mer läsning: 634 ungdomar arbetslösa i Gävle: ”Det är för många”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan