Annons

Annons

Annons

Debatt
Vi måste påminna lokalpolitikerna om fler folkhälsosatsningar

I dag riskerar en av fyra svenskar att bli sjuka eller dö i förtid på grund av sina matvanor. Ändå fick folkhälsofrågorna tyvärr nästan obefintligt utrymme i förra årets valdebatt, något som förvånade oss i den ideella föreningen Frisk Mat.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en enkätundersökning som vi genomförde under valrörelsen var samtliga riksdagspartier eniga i frågan om att det borde läggas mer skattepengar på preventiva folkhälsoinsatser. Nu när Sverige har en ny regering och det regionala styret är fastställt i region Gävleborg uppmuntrar vi invånarna att tagga sina lokala politiker i sociala medier under #taggaenpolitiker för att påminna dem om deras partilinje före valet.

Annons

Annons

Anna Lindelöw Mannheimer, ordförande Frisk Mat.

Bild: Privat

80-85 procent av hälso- och sjukvårdens resurser går i dag till behandling av kroniska sjukdomar, varav 90 procent skulle kunna förbättras eller förebyggas helt med hjälp av sunda livsstilsval. Maten kan alltså vara en viktig nyckel till en bättre folkhälsa. Trots det går endast tre procent av sjukvårdsbudgeten till preventivt arbete. Det här behöver ändras anser vi på Frisk Mat och vill därför påminna regionpolitikerna i Gävleborg om att de sitter på makten att omfördela resurserna. Även Sjukvårdspartiet Gävleborg finns i regionstyret men enbart riksdagspartier mottog enkätundersökningen.

Vi konstaterar att det krävs rejäla krafttag från oss alla – och vi hoppas att det nya styret kommer ihåg de bra förslag partiernas riksorganisationer gav på preventiva insatser för folkhälsan i enkätsvaren. Om kunskapen i samhället kring hälsosam mat ökar kan många folksjukdomar förebyggas. Vi vill därför uppmuntra invånare i Gävleborg att tagga sina folkvalda till att ta på sig ledartröjan och agera i frågan nu. Tillsammans för folkhälsan, hjälp oss #taggaenpolitiker.

Anna Lindelöw Mannheimer

Ordförande Frisk Mat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan