Annons

Annons

Annons

Storvik

Annikas tvärvändning mitt i livet – det här gör hon idag

Annika Nyström drev en framgångsrik frisersalong i Gävle men hon kände att det var något som saknades. Något som hon drömde om som liten. Och skulle det göras, skulle det göras nu. Drygt fem år senare har hon nu fått sitt första jobb som läkare.

Text

Bild: Privat/ Jan Sundström

Annons

Tidningen ringer upp Annika Nyström på lördagsförmiddagen. I julas gick nämligen flyttlasset från Tierp ner till nya kärleken i Mölndal, utanför Göteborg. Ursprungligen är hon från Storvik.

– Jag har bott både i Tierp och här i Mölndal under min utbildning, men sedan jul så bor jag bara här nere, säger Annika.

Annika Nyström arbetade som frisör i tretton år innan hon kom på andra tankar. – Ska jag göra det här hela livet, tänkte jag och sen var bollen i rullning och på den vägen är det, säger Annika till tidningen.

Bild: Jan Sundström

Annika Nyström var tidigare framgångsrik frisör i Gävle och hade sin egna salong.

Hon har tidigare berättat för tidningen om salongen och hur viktigt det var att vara en legitimerad frisör.

Annons

Annons

– Det finns så många obehöriga frisörer i branschen, berättade hon. Och målet med licensen var att att man skulle vara tvungen att ha den om man skulle bedriva frisörverksamhet.

Trots att Annika älskade sitt jobb och sin salong, så kände hon att det var något som saknades. Något som hon drömt om sedan hon var liten.

Hon ville bli läkare.

– Och det är ju inget som man bara blir.

Det krävdes en hel del förberedelser att komma in på läkarlinjen. Hon började började plugga till högskoleprovet.

– Jag tänkte att jag börjar där och ser hur det går där, om jag ens kommer in på läkarlinjen.

Framförallt tyckte hon att hon behövde plugga in matten.

– Jag har alltid läst mycket, så den verbala delen var jag inte så orolig över. Däremot var det var tjugo år sedan jag läste matte på gymnasiet, så det var något jag förberedde mig noga på.

Annika säger att hon mest ville prova att göra högskoleprovet för att se hur hon klarade sig. Och bra gick det. Det gick till och med strålande. Hon skrev bäst i hela Gästrikland och var en av 68 i hela landet det året som fick 2.0.

– Det gick ju bra, så jag började plugga hösten 2017 och hade salongen kvar och jobbade helger fram till årsskiftet 2019.

Annika i sin gamla salong.

Bild: Jan Sundström

Hon hade kvar salongen i några år och det var lite av ett skyddsnät, om det inte skulle gå bra i skolan. Men efter tre terminer insåg hon att hon inte skulle komma tillbaka till frisöryrket. Läkardrömmen skulle bli verklighet och hon sålde salongen.

Annons

Annika växte upp i Storvik och som barn tittade hon på alla läkarserier på tv och kände att det här verkligen var hennes kall i livet.

Annons

– Jag gick Naturvetenskaplig på Bessemergymnasiet för att sedan komma in på Läkarlinjen, berättar hon.

Men som så många andra blev hon skoltrött, hade varken betygen eller motivationen att fortsätta plugga just då.

Så det fick bli frisör i stället. Men efter ett tag kände hon att hon var klar med det och ville satsa på den gamla barndomsdrömmen ändå. Läkarlinjen är fem och ett halvt år och Sveriges längsta utbildning.

– Jag räknade ändå ut att jag skulle ha tjugo yrkesverksamma år kvar när jag var färdig så det skulle vara värt det, tänkte jag.

Annikas son, Alexander, var sjutton år när hon bestämde sig för att byta bana.

– Han tyckte nog att det var ganska häftigt och jag hoppas att jag kan vara en förebild för honom. Att visa att man kan göra så här, även om man är ganska less på allt när man är tonåring, så behöver det inte vara definitivt.

Att hon jobbat som frisör tycker hon att hon har stor användning av i sitt nya yrke.

– Man måste vara professionell pratare, säger hon med ett skratt.

Hon menar att bägge yrkena handlar om att få folk att öppna upp sig för en på en ganska kort tid.

– Både som frisörkund och som patient är du ju väldigt utelämnad och behöver känna det här förtroendet.

Annika Nyström i sin nya roll.

Bild: Privat

Annons

Sen en dryg vecka tillbaka tog hon då äntligen den där efterlängtade examen och i onsdags började hon sitt första jobb.

– Jag fick ett vikariat som underläkare inom psykiatrin på Östra Sjukhuset i Göteborg. Sen behöver jag göra allmäntjänstgöring för att bli legitimerad läkare, nu är ju "bara" examinerad.

Annons

Vad har då Annika för tips till den som kanske känner att man vill byta bana i livet?

– Kör bara! Om fem år kommer du antingen fortfarande vara missnöjd över ditt nu varande jobb och ångra att du inte bytte när du var yngre. Eller så kan du att vara på god väg mot en ny karriär!

Annika Nyström tog sin examen för drygt en vecka sedan och har precis börjat jobba som underläkare inom psykiatrin.

Bild: Privat

Bild: Privat

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan