Annons

Annons

Annons

Insändare
Det största hotet mot vargen är den illegala jakten

Svenska Jägareförbundets ordförande i Gävleborg, Johan Lundberg och dito Ulf Berg i Dalarna, hävdar i jaktpressen att man i årets licensakt jagar luftvargar. Detta därför att i de tre reviren Tinäset, Ödmården och Mörtsjön, där totalt 18 vargar skulle dödas, hittills bara tre vargar fällts och att det uppenbarligen inte finns fler i reviren?

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Normalt är vargrevir tämligen stabila från år till år, men i Tinäset är tiken och valparna som konstaterades vid inventeringen förra året spårlöst borta. Hanen har lämnat reviret och går nu med en ny tik i Västmanland! Här har nu två helt andra vargar dödats. Sannolikt en tik från ett grannrevir som bildat par med en hane som kommer från gränsen till Norge. Båda fanns i jaktområdet under innevarande inventering och risken är att tiken är en andra avkomma från en invandrad och genetisk viktig varg.

Annons

Annons

"Det är inte rimligt och naturligt att så många revir bara försvinner på mindre än ett år!"

Bild: Hasse Holmberg

I Ödmården och Mörtsjön fanns ett tiotaltal kända vargar som troligen kunde hänföras till de båda reviren i jaktområdet. Här har endast en varg dödats, men i övrigt tycks reviren vara helt tomma på vargar!

Liknande situationer finns i minst två revir till i landet och frågan måste ställas. Vart har alla kända vargar tagit vägen? Det är inte rimligt och naturligt att så många revir bara försvinner på mindre än ett år! Herrar Lundbergs och Bergs uttryck om luftvargar kanske är rätt ändå? Nämligen att de redan befinner sig i himlen. Vargforskaren Olov Liberg anser nämligen att det största hotet mot vargen är den illegala jakten.

Anders Ekholm

Svenska Rovdjursföreningen region Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan