Annons

Annons

Annons

Gävle centrum

Minnesord: Vi saknar Anders – en skicklig läkare och mycket god vän 

Överläkaren Anders Hemborg, Gävle, har avlidit i en ålder av 84 år. Han efterlämnar hustrun Mona, döttrarna Anna, Åsa, Mia och Sara med familjer, släkt och många vänner.

Text

Anders Hemborg kom 1967 med hustru Mona till Östersund, för en tjänst på kirurgkliniken. När frakturkirurgin 1982 fördes över till ortopedkliniken följde Anders med. Anders var, i kraft av sin skicklighet samt med sin ödmjukhet och sitt tålamod, den mest uppskattade handledaren i kirurgisk teknik.

Anders Hemborg, Gävle.

Bild: Privat

Annons

Annons

Intresset för vetenskap gav flera publikationer. Med Kempi och vd Linden, visades att diagnostik av beninfektioner hos barn blev möjlig med teknetium. Rutinarbetet prioriterades framför egen forskning, som kunnat leda till doktorsavhandling. Med Helge Semb skapades i början av 1990-talet en ryggsektion, fortsatt Hälsoinvest AB. Rehabiliteringen genomfördes i samarbete med sjukgymnast, psykolog och kurator. Tillämpliga fall opererades. Landstinget prioriterade bort den välfungerande verksamheten. Proteststorm i lokala pressen betygade Anders roll som människodoktor. Landstinget fick kritik för att inte värna en förebildlig ryggvård.

Efter 30 år i Östersund välkomnades Anders till Gävle för att bygga upp en ryggrehabilitering enligt östersundsmodell inom Högbo Hälsoinvest Rehabiliteringsklinik. I Högbo vidareutvecklades rehabiliteringen av personer med långvarig smärta. Medarbetarna i ryggteamen såväl i Östersund som i Högbo värderade högt hur insiktsfullt Anders tillämpade sina ortopediska kunskaper och inte minst den trivsel han spred.

Vi som under många år haft förmånen att umgås med Anders och Mona, har glatt oss åt den hjärtlighet som de utstrålade i sitt hem och under resor tillsammans. Med ett underfundigt stillsamt leende och med sin lugna och ödmjuka personlighet har Anders med hustrun Mona blivit mycket omtyckta. Anders var uppskattad medlem i Rotary Sandviken och SHT Gävle.

Vi saknar och minns honom, en empatisk, skicklig läkare, omtänksam, fin person och mycket god vän. 

Gunnar Edlund, Lennart Hovelius, Jan Sandegård

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan