Annons

Annons

Annons

Debatt
Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden i Gävleborg – börja i Ljusne

Sedan nyår saknar Ljusne hälsocentral. Ägaren av den privata hälsocentralen tyckte inte att det var värt ansträngningen att bevara verksamheten på orten. Enheten i den privatägda apotekskedjan lämnar också Ljusne.

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Alldeles oavsett att ljusneborna på ett orimligt vis berövas välfärd som dom har rätt till, finns en större läxa att lära av vad som nu utspelar sig i Ljusne. Något som angår hela länets befolkning och handlar om välfärdens fördelning.

Eva Lindberg, S, regionstyrelsens 2:a vice ordförande. Foto: Sanna Backeskog

Bild: Privat

Annons

Vi socialdemokrater gick till val på en politik som vi sammanfattade med: ’Ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden’. Med det vill vi framhålla att välfärden inte ska vara beroende av privata aktörer med kortsiktiga syften för att fungera samt att svenska folket ska kunna vara med och styra sin välfärd som de betalar för med egna skattepengar.

Det betyder att samhällets gemensamma institutioner behöver flytta fram positionerna för att ta tillbaka kontrollen över utvecklingen. Offentliga aktörer måste ta större ansvar och utrymme för att se till att välfärden kan nå ut till mindre orter och landsbygd. Därför gör vi socialdemokrater upp med marknadstänkandet i vården och skolan, därför att en stark välfärd är det främsta medlet för ökad trygghet och jämlikhet.

Annons

Vi vill också på allvar värna valfriheten i välfärden. När privatiseringarna av välfärden drevs igenom var motivet bland annat ökad mångfald och effektivitet. Men verkligheten har blivit en annan, det är ju alldeles uppenbart. Räcker det inte med fler kvalitetskrav? Nej. Fler kvalitetskrav och mer tillsyn kommer bara att leda till mer administration och återrapporteringskrav som tar tid för personalen.

Men jag tror att utvecklingen kan brytas, om den hindras redan lokalt. Om offentliga aktörer, som Region Gävleborg, tar större ansvar för att säkra människors tillgång till välfärd. Det var därför som vi socialdemokrater före valet sa att vi tänker ersätta den avflyttade privata aktören med en offentlig, regiondriven hälsocentral i Ljusne. Efter valet har vi fortsatt driva frågan och har flera gånger lagt konkreta förslag med just den innebörden. Men vi har för svagt politiskt stöd i regionfullmäktige, en majoritet av ledamöterna är emot oss.

Annons

Jag menar att striden för Ljusne hälsocentral står för något ännu större. För en princip som berör folk också i Sandviken och Ockelbo, Bollnäs och Hudik liksom i Gävle och Hofors, i Ljusdal, Nordanstig och Ovanåker. För en demokratiskt kontrollerad välfärd, tillgänglig för alla i hela vårt län.

Eva Lindberg, S

Regionstyrelsens 2:a vice ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan