Annons

Annons

Annons

Debatt
Unga Örnar är inte en del av Socialdemokraterna

Svar på debatten Fritidsgårdarna ska vara fria från politisk påverkan

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

I en debattartikel uttrycker Lars Beckman (M) och Niclas Bornegrim (M) påståenden som inte kan stå oemotsagda. Vi kan börja med att konstatera att Unga Örnar är en partipolitiskt obunden förening och har varit det i snart ett sekel. De är alltså inte på något sätt i särställning jämfört andra ungdomsgårdar i Gävle kommun. Sen kan vi konstatera att Unga Örnar inte är en del av Socialdemokraterna. De bröt sig loss därifrån redan 1933. Debattören har alltså fel i sak. I flera saker. Det vet de mycket väl om, så klart, men när man förlorat möjligheten till makt (igen) så är det enkelt att ta till alla medel som krävs för att försöka göra sig viktig.

Lars-Erik Oxbacke (S), vice ordförande kultur- och fritidsnämnden i Gävle kommun.

Bild: Privat

Annons

Annons

För dig som inte känner till Unga Örnars värdegrund så kan jag berätta att de arbetar för att alla barn ska ha jämlika uppväxtvillkor (det är helt ok för mig om man vill kalla det för socialdemokrati). Unga Örnar har bland annat varit mycket drivande i att få barnkonventionen att antas som svensk lagstiftning. De har drivit frågan i 25 år innan det blev verklighet. Barnkonventionen ligger till grund för föreningens verksamhet.

Det som faktiskt är anmärkningsvärt i den här debatten (som inte borde vara en debatt) är att två folkvalda moderata politiker, varav en riksdagsledamot, går till angrepp mot en enskild förening som arbetar hårt för jämlikhet och alla barns och ungas lika värde. Det här får mig att reflektera över vad som döljer sig bakom Lars Beckmans och Niclas Bornegrims attack mot Unga Örnar. Borde inte Beckman lägga mer fokus och tid på sitt uppdrag som lagstiftare att öka jämlikheten och ge bättre förutsättningar för landets barn och unga att få ta del av en jämlik, trygg och meningsfull fritid i en tid då det känns i plånböckerna för många gävlebor, inte minst för barnfamiljerna?

Men det är uppenbart att två högermän med makt hellre lägger sin tid på att angripa jämlikheten. Det är knappast förvånande. Det som däremot förvånar mig är att man far med osanningar och försöker sätta käppar i hjulen för en förening som arbetar för barns rätt till en värdefull och trygg uppväxt. Alla ungdomsgårdar i Gävle kommun drivs av föreningar med fokus på att ge Gävles barn och unga en meningsfull fritid och de har årligen över 73 000 besök så det är ingen liten snutt av barn- och ungdomsverksamheten som angrips av Moderaterna. När sker nästa angrepp och vilken förening står då i tur?

Det här är den debatt som behöver tas. Varför för Moderaterna i Gävle en politik som angriper barn och ungas trygga uppväxt?

Lars-Erik Oxbacke (S)

vice ordförande kultur- och fritidsnämnden i Gävle kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan