Annons

Annons

Annons

Trödje

Efter ”våldsamma” räkningen i december – nu gläds paret åt elprisstödet

Nu är det bestämt att elprisstödet ska börja betalas ut från 20 februari. Anders Lindahl bor i Gävle kommun på "fel" sida om gränsen till billigare elprisområde två.

– Stödet hjälper oss lite grann, säger han.

Text

Ann-Christine och Anders Lindahl bor vid havet på Iggön norr om Gävle.

Bild: Anders Sundin

Annons

Tidningen har skrivit om pensionärsparet Anders och Ann-Christin Lindahl som bor på Iggön vid den osynliga elprisgräns som skär genom Gävle kommun. Norr om gränsen ligger elprisområde två. Söder om gränsen det dyrare området tre.

Makarna Lindahl bor strax söder om gränsen, i det dyrare området.

När tidningen i augusti gjorde ett besök hos paret kostade elen den timmen 499 öre per kWh. Bara två kilometer norrut, i elområde två, var priset 34 öre för lika mycket av samma el.

Paret hade börjat använda som mest el när den var som billigast, på kvällar och nätter.

Anders Lindahl berättade om elräkningen för december 2021 som inklusive kostnaden för elnätet låg på drygt 8 800 kronor.

– Jag trodde att jag läst fel först när jag såg räkningen. Det hade diskuterats att priset skulle stiga, men det här var värre än jag befarat, sade han och berättade att hela hans pension gick till att betala för elen.

Annons

Annons

LÄS MER: Både Anders och Johan bor i Gävle kommun – men har vitt skilda elpriser

I somras visade Anders Lindahl upp elräkningen från december 2021. 8 800 kronor drygt fick han betala för förbrukning plus elnät.

Bild: Roger Wallenius

Men paret fick kompensation för den månaden och för månaderna januari, februari och mars året därpå. Likaså andra som hade en elförbrukning på 700 kWh eller mer i månaden. I mars räckte det med en förbrukning på 400 kWh för att få kompensation.

– Förra året var bedrövligt, men ersättningen gjorde att vi klarade oss någorlunda, säger Anders Lindahl.

I december i fjol fick paret en elräkning som var än mer chockerande.

– 10 000 kronor låg den på, alltså mer än jag får i pension, så det blev en ganska våldsam räkning, säger Anders Lindahl.

Men snart får han och hustrun åter lite mer att leva för. Beslut har nämligen tagits om att elprisstödet till hushållen i elprisområde tre och fyra ska börja betalas ut från och med 20 februari.

Anders Lindahl hoppas nu att elpriset sjunker till mer gynnsamma nivåer. Här med hustrun Ann-Christin Lindahl.

Bild: Anders Sundin

Annons

Elprisområde tre innefattar Hofors, Sandviken och större delen av Gävle kommun. Här blir stödet 50 öre per kWh för den el som förbrukats mellan första oktober 2021 och sista september 2022.

– Det är till viss hjälp, det får man vara glad för, säger Anders Lindahl och berättar att han ännu inte räknat ut hur mycket det blir för honom och hustrun i stöd:

– Vi har haft en skiftande förbrukning mellan olika månader.

Han har också förhoppningar om att elpriset nu sjunker till mer normala nivåer.

– Få se vad framtiden utvisar, de säger att elpriset ska bli mer gynnsamt, då får vi se var vi hamnar.

Vad ska ni göra för elprisstödet?

– Betala framtida elräkningar.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan