Annons

Annons

Annons

Insändare
Skattepengar ska inte subventionera köp av elbilar

Signaturen ”We must act on climate change now” anger i sin insändare den 7 januari ”om fler bytte ut sina fossilbilar skulle chansen öka att vi tillsammans kunde minska koldioxidutsläppen”. Jag ifrågasätter starkt riktigheten i detta påstående.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Det råder i Europa en klar brist på fossilfria bränslen för att skapa elektrisk energi. Det innebär att om någon laddar en elbil måste någonstans mer kol, olja eller dylikt brännas. Det spelar ingen roll hur just den elektriska energin som elbilen laddas med genererats, såsom om den som laddar bilen har egna solceller som producerar energin. Hade inte bilen laddats hade energin från solcellerna använts för att minska förbränningen av fossilbränsle. Risken är också överhängande att ägaren av elbilen på grund av den lägre energikostnaden per mil än hos en bensin/dieselbil frestas att köra lite mer med bilen än denne skulle ha gjort med en fossilbil, och då är det absolut negativt för klimatet att ha en elbil. Och själva tillverkningen av en elbil torde vara sämre för miljön än den av en fossilbil.

Annons

Annons

"Hade inte bilen laddats hade energin från solcellerna använts för att minska förbränningen av fossilbränsle."

Bild: TT

Någon gång i framtiden kanske den elektriska energin inom relevant geografiskt område kan genereras enbart av fossilfria bränslen och då borde elbilar vara bättre för klimatet än fossilbilar, men nu känns det som föga sannolikt. Därför borde inte skattepengar användas för att subventionera köp av elbilar. Det finns många ställen som det är mer relevant att använda dem på.

Jan Olsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan