Annons

Annons

Annons

GIF:s försäsong

Talangen med GIF i blodet: ”Morfar en stor motivation för mig”

Han belönades med ett A-lagskontrakt lagom till sin 19-årsdag. Nu går GIF-talangen Philip Ekman i sin morfars och gammelmorfars fotspår.

– Jag kommer göra allt för att vara redo när jag får chansen, säger han inför superettan-säsongen.

Text

Han belönades med ett A-lagskontrakt lagom till sin 19-årsdag. Nu går GIF-talangen Philip Ekman i sin morfar och gammelmorfars fotspår.

Bild: Joel Bäckström

Annons

Philip Ekman kommer från en släkt med Gefle IF i blodet. Gammelmorfar Arne "Ata" Persson spelade för klubben under 50- och 60-talet och är klubbens tredje bästa målskytt genom tiderna med över 100 mål på drygt 200 matcher, enligt databasen Gefle442. Morfar Per-Arne "Ata" Persson tillhörde klubben under 70-talet och har sen varit tränare i flera klubbar i distriktet. Men smeknamnet är inget han har fått ärva.

– Nej, det stannade hos morfar. Jag har inte sett någon av dem spela förstås men har fått höra massa gamla berättelser från morfar. Han har hjälpt mig väldigt mycket och varit en stor motivation för mig. Han brukar sitta där uppe, säger Philip Ekman och pekar upp mot sektionen över GIF:s avbytarbänk på Gavlevallen.

Annons

Se GIF-Brage i försäsongspremiären på lördag!

Annons

Med Hagaström som moderklubb kom han till Gefle IF 2018 och redan vid 16 års ålder fick han chansen att träna och vara uttagen till match med A-laget. Under fjolårssäsongen tränade han till stor del med a-truppen och hade det inte varit för en axelskada hade debuten kunnat komma redan på våren. Skadan höll honom borta från spel i tre månader.

– Det var surt såklart. Jag hade tränat hela vårsäsongen med A-laget och kände att det var på gång med bra form och allt. Men jag lyckades hålla mig motiverad och komma tillbaka ännu starkare så det är jag glad för.

Philip Ekman har tränat en hel del med A-laget de senaste säsongerna men ännu inte gjort debut i GIF-tröjan.

Bild: Joel Bäckström

Det blev dock aldrig någon debut för 19-åringen i ettan norra som GIF vann. När säsongen var slut visste han inte alls om han skulle få något kontrakt.

– Jag kände väl att det var nära men det var först när Micke ringde som jag kände att nu är det på riktigt. Det känns fantastiskt och är något jag jobbat för hela livet.

Fakta

Tre röster om Philip Ekman

Mikael Bengtsson, huvudtränare

"Det är en enormt bra passningsspelare, både i det långa och korta spelet. Han har fysiken med sig och en duktig duellspelare. Hans egenskaper och potential gör det väldigt intressant att ha med honom i A-lagsverksamheten så det var inget svårt beslut egentligen (att ge honom A-lagskontrakt)"

Martin Rauschenberg, lagkapten

"Philip är en spelare som har hela paketet utan riktiga svagheter och som kan bli riktigt bra i framtiden. Jag har sagt åt honom att suga åt sig så mycket han kan, lära sig av och jaga oss gamlingar här. All speltid han får är bara bonus. Han har en hårdhet i sig men kan utveckla det genom att ta för sig mer. Gör han det kan han ta jättesteg i år"

Mehmet Bakir, akademitränare
"Han har bra spelförståelse och tillslag på bollen. Det har hänt jättemycket med honom senaste åren. Han har möjlighet att gå långt så det är bara upp till honom att ta den chansen."

Annons

Annons

Att gå genom ungdomsakademin och få ett A-lagskontrakt är få förunnat och han berättar om sin drivkraft att aldrig ge upp.

– Jag har alltid älskat att träna så det är väl en stor faktor. Andra i juniorlaget slutade men jag har fortsatt och alltid gett mitt bästa så det är det som resulterade i att jag till slut fick skriva kontrakt.

Han berättar om de första träningsveckorna som roliga, inspirerande och med högre belastning jämfört med tidigare år. Ekman är en mittback som också kan spela som defensiv innermittfältare och han är medveten om konkurrenssituationen.

– Jag förväntar mig inte jättemycket speltid men jag kommer göra allt för att vara redo om jag skulle få chansen. Annars är det bara fortsätta jaga de äldre på min position.

”Jag förväntar mig inte jättemycket speltid men jag kommer göra allt för att vara redo om jag skulle få chansen”, säger Philip Ekman inför superettan 2023.

Bild: Joel Bäckström

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan