Annons

Annons

Annons

Debatt
Värna barns rätt till fritidsgårdar fria från politisk påverkan

Slutreplik på debatt Unga Örnar är inte en del av Socialdemokraterna

Text

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Socialdemokraten Lars-Erik Oxbacke försvarar inte helt oväntat att Gävle kommun har ett omfattande samarbete med den till Socialdemokraterna närstående organisationen Unga Örnar. Just nu söker Unga Örnar medarbetare och i deras egen platsannons står följande text:

Niclas Bornegrim (M), 2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Gävle kommun och Lars Beckman (M), riksdagsledamot för Gävleborgs län.

Bild: Arkivbild

Annons

Annons

”Vi är arbetarrörelsens barn- och ungdomsförbund och vi kämpar för alla barn och ungas rätt till en meningsfull fritid och en jämlik barndom”

För att få tjänsten har man som skall-krav; ”För jobbet krävs det att du delar och arbetar för Unga Örnars värderingar och är eller blir medlem i Unga Örnar.”

Självklart får Unga Örnar ställa vilka krav som man vill på de som ska arbeta i arbetarrörelsens barn- och ungdomsförbund, men vi menar att alla barn i Gävle kommun, även de som inte har föräldrar som delar arbetarrörelsens värderingar, ska ha rätt att vistas i en miljö utan påverkan av olika politiska krafter.

Att Socialdemokraterna efter ett långt maktinnehav har växt ihop med Gävle kommun på olika sätt under mer än 100 års styre är kanske inte så konstigt men nu är det tid att bryta den osunda kopplingen. Det borde vara helt okontroversiellt att fritidsgårdar i Gävle kommun inte ska bedrivas av en organisation som själva kallar sig arbetarrörelsens barn- och ungdomsförbund. Det borde också finnas en kraftig politisk majoritet för det i kommunfullmäktige då väljarna i Gävle röstade fram en högermajoritet i kommunfullmäktige.

De partier som kallat sig en ”borgerlig kärna” har ett särskilt stort ansvar för att nu genomdriva en borgerlig politik och vad kan vara bättre än att börja med att barn kan få vistas i en opolitisk miljö? Det kommer vi att arbeta för i så väl nämnd som kommunfullmäktige.

Lars Beckman (M)

riksdagsledamot för Gävleborgs län

Niclas Bornegrim (M)

2:e vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Gävle kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan