Annons

Annons

Annons

Brynäs säsongen 22/23

Brynäs elchock: Över en miljon i december

Brynäs är på väg mot en mångmiljonförlust. En del i det – december månads elräkning. Som landade på en bra bit över 1 miljon kronor.

– Den räkningen var riktigt svettig. Då gäller det att ha god likviditet i kassan för att kunna betala, säger klubbdirektören Håkan Svedman.

Text

Brynäs klubbdirektör Håkan Svedman om december månads höga elräkning och det ekonomiska läget i klubben.

Bild: Bildbyrån

Annons

Brynäs IF krigar vidare i SHL för att hålla sig ovanför det förhatliga kvalstrecket. Men klubben brottas också med en tuff ekonomisk verklighet, trots att man drar mer publik till hemmamatcherna än någonsin tidigare.

På ett medlemsmöte alldeles nyligen redogjorde klubben för det tuffa läget.

– Cirka 8 miljoner minus är den prognos vi jobbar med just nu, konstaterar klubbdirektören Håkan Svedman som bistert fick erfara att elkrisen drabbar alla, så även Brynäs med sin enorma arena.

Annons

Annons

– Räkningen för december landade på en bra bit över miljonen. Då var det svettigt, konstaterar Håkan Svedman.

– Alltså vi hade tagit höjd för att den räkningen skulle bli rejäl. Men jämfört med ett normalt år, eller ja, innan elkrisen då, brukar kostnaden ligga på runt 3,5 miljoner – för ett helt år. Men det är bara att betala, så det gäller att ha likvid kassa för att kunna betala sina räkningar.

Dock bidrar de höga kostnaderna till att Brynäs inte kommer att klara sin budgeterade målsättning som är ett nollresultat vid säsongens slut, sista april.

– Nej, det kommer att bli jättesvårt, men var har lite indikationer på att det kan komma att se lite bättre ut längre fram, säger Håkan Svedman.

– Vi kan inte reparera de ökade kostnaderna, och vi har dessutom tappat en del på intäktssidan.

– Men jag sitter inte här och är orolig, även om jag tycker att det är allvarligt att vi har minussiffror. Vi behöver hitta ett sätt att få det att bli plus framöver, menar Brynäs klubbdirektör.

Håkan Svedman, klubbdirektör i Brynäs IF.

Bild: Erik Wikström

En orsak till de minskade intäkterna är att ett antal sponsorer valt att hoppa av. Men Håkan Svedman har förståelse för hur verkligheten ser ut.

Annons

– Företag som vill hjälpa och stötta oss har också drabbats av svårare ekonomiska förutsättningar att bidra. Det är så det ser ut, säger han.

Annons

Att hänga kvar i SHL är givetvis nyckeln i hela verksamheten. Från och med 2024 höjs till exempel ersättningsnivån på de så kallade tv-pengarna från dagens 40-45 miljoner till 60-65 miljoner kronor per säsong. Pengar som Brynäs inte kommer se röken av om man skulle åka ur.

– Det är mitt ansvar att vi har en stabil ekonomi och jag känner förväntningarna av att vi vill spela SHL-hockey, säger Håkan Svedman.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan