På gården i Jäderfors utanför Sandviken har Karl höns som ger både mat- och avelsägg, kaniner av rasen belgisk jätte han säljer som sällskapsdjur, två kor – och vilken dag som helst föds det också nya lamm på gården. Och det är just får han vill satsa på i framtiden.
För trots att allt fler svenskar väljer svenskt kött till middagen så är det bara 30,3 procent av allt fårkött på tallrikarna som kommer från svenska gårdar enligt organisationen Svensk kött, resten importeras. Något som Karl vill se en ändring på.
– Vi måste bli fler fårbönder i Sverige, säger han.
Tanken är att han ska föda upp får av rasen sydafrikansk dorper för att sälja kött, skinn och livdjur, det vill säga sälja för avel.

I början är det lättare att sprida ut sina ägg i olika korgar. Därför säljer Karl Thorell både kaniner och ägg samtidigt som han så smått börjar komma igång med fårverksamheten.
Annons
Annons
Men att starta upp ett jordbruk från grunden är inte helt lätt, särskilt inte när man precis gått ut gymnasiet. Det är mycket som behöver fixas och köpas in i början. Djur, verktyg, kanske ett fordon. Och för många börjar resan mot en jordbruksverksamhet med att man måste köpa en hel gård som kan kosta flera miljoner. Men något dyrt huslån behöver Karl inte oroa sig för.
Gården i Sandviken ägs av hans pappa och det är här som Karl själv har vuxit upp. Hans familj har hela tiden stöttat honom i hans önskan om att starta verksamhet på gården och det är tack vare det stödet som Dalsängs gård nu är igång, om än småskaligt.
– Det har gått bättre än jag trodde, men jag skulle aldrig ha gjort det här om jag hade behövt köpa en egen gård. Mycket fanns ju redan här även om jag har behövt bygga till mycket själv.
Karls föräldrar har själva inte drivit någon jordbruksverksamhet, däremot har det alltid funnits djur på gården. Och kanske är det uppväxten som väckt drömmen om att få bli bonde.
– Jag har alltid haft en kärlek till djuren och jag jobbar hellre med något som jag tycker är kul än bara för att tjäna pengar, säger han.

På Instagram delar Karl Thorell med sig av bilder från gården under namnet @dalsangs_gard_djurfarm
Bild: Patricia Ståhl
Arbetet på gården motsvarar ungefär en heltidstjänst i dagsläget. Karl arbetar sex till åtta timmar om dagen och trots att det är många måsten och mycket ansvar så tycker han att det är ett fritt arbete.
Annons
– Jag kan ju styra mina dagar. Börjar jag arbeta tidigt på dagen så har jag ju kvällen fri. Jag tycker att det är viktigt att se till att man hinner med att umgås med vänner och familj ibland också.
Annons
I dag är Sverige bara självförsörjande på tre livsmedel enligt riksdagen. Spannmål, morötter och socker. I stort bedöms Sverige ha en självförsörjningsgrad på endast 50 procent och antalet jordbruksföretag fortsätter att minska i landet.
Var tredje jordbruksföretagare som drev enskild firma inom jordbruksverksamhet i Sverige 2020 var 65 år eller äldre. Men de unga bönderna blir allt fler. Sedan 2016 har andelen jordbrukare under 35 år ökat från fem till sex procent och det är en viktig utveckling tycker Karl.
– Om vi vill ha en hållbar landsbygd i framtiden måste vi unga ta vårt ansvar, annars kommer den dö ut.
För Karl Thorell är gården mycket mer än bara några djur i en hage. Han brinner för att främja den biologiska mångfalden som finns i naturen och har valt att ha fjällkor på gården eftersom rasen räknas som akut hotad enligt den ideella stiftelsen Nordens ark som arbetar för att ge just hotade djur en framtid.
Med finurlighet har han byggt upp en liten symbios på gården där allt har en mening och ett syfte.
– Om man låter fåren gå i samma hage för länge så blir det parasiter i hagen. Men varvar man mellan att låta fåren och korna gå i hagen så minskar mängden parasiter.

Fjällkorna Kajsa och Maja är två av djuren på gården. Att det blev just Fjällkor är för att Karl Thorell gillar rasen som dessutom är hotad, något Karl Thorell vill vara med och arbeta emot.
Annons
Han är också självförsörjande på sitt eget hö.
– Fåren är lite kräsna. De äter inte de grova stråna, så dem tar jag och ger som strö till hönsen.
Karl beskriver arbetet som jordbrukare som roligt, särskilt på sommarhalvåret, men också som ett jobb som är bra för hälsan.
– Det är ett jobb som är bra för en både psykiskt och fysiskt. Man får vara ute mycket och arbeta med kroppen. Men det är ju såklart roligare att vara bonde på sommaren.
Annons
Trots att Karl har ställts inför många utmaningar i sitt arbete med att starta sin jordbruksverksamhet från grunden så ser han också en del fördelar i sin unga ålder.
Som för många andra ungdomar är sociala medier en naturlig del av Karls vardag. På gårdens facebooksida (som har samma namn som gården) presenterar Karl Thorell nytillskotten på gården med både namn och bild och det är genom Instagram som han har nått ut till flera av sina kunder.
– Jag tycker att det är kul med sociala medier. Här lägger jag upp bilder på djuren, jag tror att kunderna tycker om det. På ett år har jag fått över 800 följare på gårdens Instagram.
I dag säljer Karl via Reko-ringen i Gävle, vilket han tycker fungerar bra.
– Kunderna beställer det de vill ha och betalar digitalt. Jag behöver bara leverera varorna, säger han.

Eftersom Karl Thorell har flera olika sorters höns på gården så blir det en liten färgexplosion i korgen när alla ägg är plockade.