Det är självklart att vinstdrivande, privata bolag inte tar ett samhällsansvar – det är inte deras huvuduppgift, utan det är att göra vinst åt ägarna. Därför är inte privatiseringar av välfärdsverksamheter en lösning – det är en kassako för de privata bolagen.

"Ljusne bör ha ett apotek. Det underlättar framför allt för de äldre som ofta har behov av medicin."
Bild: Privat
De får sin finansiering av skattemedel, riskerna bär vi skattebetalare åt dem och det är vi som får ta ansvaret när de lämnar oss i sticket. Därför ska inte privata bolag bedriva vård eller apoteksverksamhet. Det har slagit sönder en tidigare välfungerande infrastruktur där vi kunde veta på vilket apotek som medicinen fanns, att mediciner fanns i lager och att vårdkedjor kunde hållas ihop.
Annons
Annons
Apoteken såldes ut till underpris av en högerregering. Wallenberg var en av dem som billigt köpte upp en del av apoteken och sålde dem vidare med stor vinst. De privata ägarna fick betalt av staten för att hålla apoteken på landsbygden öppna, men de gav inte tillräckligt med vinst, därför försvann de ändå.
Med privatiseringen slogs infrastrukturen kring medicinhanteringen sönder. De olika privata bolagen vet inte var den medicin som de själva inte har finns att få tag i. Det har blivit smink, tuggummi och skönhetsprodukter som tar över allt mer och lagerhållningen av mediciner upphörde då högerregeringen ansåg att marknaden skulle sköta den. Resultatet av det ser vi nu tydligt och det gapar tomt i medicinhyllorna på många håll i landet.
Ljusne bör ha ett apotek. Det underlättar framför allt för de äldre som ofta har behov av medicin. Det blir nära att hämta ut och få hjälp. Det underlättar för hemtjänsten med tillgången till ett apotek på plats och det blir lätt att hämta ut mediciner åt de äldre, som de tar ansvar för.
En god samhällsservice på orten är viktig för inflyttning och minskar kostnaderna för invånarna, då de slipper resa till den. I Ljusne bor det fler äldre än genomsnittet i Söderhamns kommun. Det är även det mest socioekonomiskt utsatta området och där nästan en tredjedel, av de boende, inte ens har tillgång till bil.
Annons
Vänsterpartiet har nu agerat såväl i kommunen som i regionen och i riksdagen för att på olika sätt lyfta frågan, för att trycka på och för att vi gemensamt ska lyfta frågan till regeringen för att landsbygden och Ljusne ska få tillgång till apotek.
Anton Larsson (V)
ledamot i kommunfullmäktige i Söderhamn
Ulla Andersson (V)
regionråd i opposition på Region Gävleborg
Samuel Gonzalez Westling (V)
riksdagsledamot