Annons

Annons

Annons

Österfärnebo-Gysinge

Jula tog över Gysinge herrgård – nu har PRO inte råd att bli kvar

PRO sålde sin herrgård i Gysinge till kedjan Jula hotell och konferens. Tanken var att PRO skulle fortsätta ha sin folkhögskola kvar i byggnaden – men snart flyttas all verksamhet från Gysinge.

– Fyrstjärnigt hotell blir för dyrt för våra deltagare, säger rektorn Titti Berg.

Text

Här i Gysinge herrgård har PRO haft verksamheter i över 50 år.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Tidningen skrev hösten 2021 att Gysinge herrgård sålts till Julas hotellkedja. Herrgården hade då ägts av PRO sedan 1969 och där har pensionärsföreningen drivit en folkhögskola med olika kurser.

– Vi som folkrörelse har inte råd att driva en så stor anläggning vidare. Svårigheterna under pandemin var också en orsak till att vi fattade det här beslutet, sade Christina Tallberg, dåvarande ordförande för PRO, om varför de sålde herrgården.

Tanken var att PRO folkhögskola i ett samarbete med Jula hotell och konferens skulle fortsätta ha verksamhet i herrgården.

Men därefter har PRO tagit beslutet att lämna Gysinge.

Titti Berg är rektor på PRO:s folkhögskola.

Bild: Arkiv

Annons

Annons

Enligt Titti Berg, rektor för PRO folkhögskola, är orsaken att det blir för dyrt för kursdeltagarna att övernatta på herrgården. I Gysinge erbjuds kortare kurser med internat. Kostnaderna för kurslokaler, mat och boende ökar kraftigt med den upprustning som Jula gör i herrgården.

– Jula har planer på att utveckla herrgården till ett fyrstjärningt hotell och då har inte vår målgrupp, äldre pensionärer, råd att bo där under kurserna. Det är deltagarna själva som betalar för kost och logi, säger Titti Berg.

Jula skriver också på sin hemsida att företagets samtliga hotell är fyrstjärniga anläggningar.

En annan orsak till flytten är enligt Titti Berg att tillgången till kurslokaler försämrats.

– Vi har ganska speciella behov eftersom vi har kurser i till exempel yoga och måleri och annan skapande verksamhet. Då behöver vi ha tillgång till lokaler som fungerar för den här typen av verksamheter och de lokalerna håller på att byggas bort.

Ett av hotellrummen i Gysinge herrgård som sedan drygt et tår ägs av Julas hotellkedja.

Bild: Aina Lundkvist

Nu under våren pågår ett tiotal kortare kurser. När de är avslutade försvinner alltså PRO, efter drygt 50 år, från Gysinge.

Annons

– Det känns jättetråkigt. Nu söker vi samverkan med andra folkhögskolor för våra kortare kurser och sen ansöker vi hos folkbildningsrådet om att få flytta vårt säte till Huddinge. 80 procent av folkhögskolans verksamhet sker redan nu på andra orter, säger Titti Berg.

PRO har förutom kurserna haft kontor och administration i Gysinge. Efter flytten blir bara administrationen kvar på orten.

– Administrationen har flyttat in i Färnebo folkhögskola i Österfärnebo. På det sättet blir kontakten med orten kvar, säger Titti Berg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan