Annons

Annons

Annons

Gävle

Enkelt att sälja solel på nätet: ”Inga konstigheter”

Gävle Energi är positivt inställt till elproduktion från småskaliga solcellsparker.

– Det är välkommet men det gäller bara att vi kan hantera det på rätt sätt, säger Teddy Hjelm, planeringschef för elnätet hos Gävle Energi.

Text

Teddy Hjelm är planeringschef för elnätet hos Gävle Energi. Foto: Mattias Prodromou Dahlqvist

Annons

Två privatpersoner vill bygga en solcellspark på drygt 1,5 hektar åkermark i Överhärde. Enligt deras beräkningar skulle kapaciteten motsvara årsförbrukningen för 50 normalstora småhus.

Teddy Hjelm på Gävle Energi säger att det positivt att det kommer in mer grön el i nätet.

Annons

– Vi pratar om en grön omställning i samhället och det här är ju ett energislag som är gratis så att säga. Visst kan det medföra tekniska problem men de är lösbara, säger han och syftar bland annat på att spänningsnivåerna kan bli för höga om man skjuter in mycket effekt i nätet vid ett givet tillfälle.

Nackdelen med solenergi på våra breddgrader är så klart att läget är som mest ansträngt när det är som kallast på året.

Annons

– Och det är inte då som solen lyser som mest. Det kan vi vara säkra på. Solceller är ett energitillskott i nätet som kanske inte hjälper till när vi behöver ta ut som mest energi. Men å andra sidan behöver vi under vissa tider under sommarhalvåret kanske inte använda lika mycket vattenkraft eller kärnkraft. I stället kan vi spara i magasinen för att använda vattenkraften senare.

För att leverera el behöver fastighetsägaren, tillsammans med en behörig elinstallatör, göra en ansökan till nätägaren som sedan går igenom förutsättningarna.

– Det är inga konstigheter egentligen, utan det är som som vilken anslutning som helst även om det i de flesta fall handlar om att jag ska förbruka el, inte sälja den.  

Rent praktiskt handlar det bland annat om vilken typ av kabel som ska anslutas och om det finns en tillräckligt dimensionerad nätstation i närheten. Hur grov och lång kabeln ska vara beror på hur stora effekter det handlar om och var anläggningen ligger. Storleken på solcellsanläggningen bestämmer också om det behövs låg- eller högspänning. Det finns ett regelverk att förhålla sig till när det gäller till exempel spänningsvärden.

Annons

– Du kan inte skicka in vilken spänning som helst in i systemet.

Hur lång tid det tar att koppla upp sig mot elnätet beror på olika faktorer. Är det bara en kort kabel som ska kopplas på befintligt nät kan det gå på någon eller några månader.

– Måste nätägaren bygga en ny nätstation kan det ta uppemot ett år på grund av dagens långa leveranstider, säger Teddy Hjelm.

Säljaren av solenergin behöver också göra en föranmälan till nätägaren och skriva avtal med sin elhandelspartner om själva försäljningen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan