Annons

Annons

Annons

Din ekonomi

Gävles studenter väntas gå minus: ”Kommer bli ännu tuffare”

Att studietiden betyder dålig ekonomi och små marginaler är väl känt. Vårterminen 2023 väntas dessutom bli extra kämpig – inte minst för studenterna i Gävle.

Text

Generellt kommer studenterna i Gävle gå 392 kronor back varje månad, samtidigt som de har nära 500 kronor kvar i Karlshamn. Allra värst ser det dock ut att vara i Stockholm, Sundbyberg och Solna där studenterna går över 5 000 kronor minus varje månad.

– Vår uträkning visar att trots att studiemedlet höjs äts höjningen upp av stigande utgifter för boende, mat och allmänna levnadskostnader. Studenter är en grupp som redan idag har det tufft ekonomiskt, men 2023 kommer det att bli ännu tuffare, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar.

Annons

Annons

Bild: Anders Sundin, Arkivbild

Många studenter blir därför i behov av ekonomisk hjälp eller behöver arbeta extra, detta trots att heltidsstudier ska jämföras med heltidsarbete.

– Att jobba extra kan också sätta käppar i hjulet eftersom det finns en övre gräns för hur mycket du får ha i inkomst samtidigt som du har studiemedel. Har du bostadsbidrag som student kan det också försvinna om du jobbar för mycket. Å ena sidan är det ju bra att få in lite extra pengar och komma in på arbetsmarknaden men å andra sidan är det viktigt att studierna inte drar ut på tiden. Risken är ju då att du kommer i gång senare med stabil inkomst och pensionsavsättningar, säger Emma Persson.

Inbäddat innehåll

Fakta

Så har Länsförsäkringar räknat

Ett genomsnittligt pris per kvadrat i november (Mäklarstatistk) med en lånegrad på 85 procent för en lägenhet på 25 kvadrat. Även om studenten hyr sin bostad räknar vi med att de flesta går back. Amortering med 3 procent och en avgift på 1 700 kronor per månad. Levnadskostnaderna är tagna från Konsumentverket 2023.

Studielån och bidrag på 12 052 kronor per månad (CSN).

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan