Annons

Annons

Annons

Karin Bergkvist

ledare liberalVanvården på Fleminggatan

Karin Bergkvist
Att mörka för anhöriga är i sig en gigantisk skandal

Hur ska Gävle kommun kunna bygga upp förtroendet för sin äldreomsorg efter skandalen på Fleminggatan?

Text

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende liberal.

Fleminggatans omsorgsboende är i blåsväder.

Bild: Jenny Kjellin

Annons

Gävle kommun liksom resten av Sverige står inför gigantiska utmaningar vad gäller äldreomsorg. Människor lever allt längre och omsorgsbehoven kommer att öka och bli alltmer komplicerade.

Samtidigt duggar larmen tätt från personal inom äldreomsorgen om olidliga arbetsförhållanden och det är svårt att hitta kompetent personal som vill jobba under sådana förhållanden.

Trots allt detta får omsorgsfrågorna ofta spela en undanskymd roll, under den gångna höstens valrörelse nämndes äldreomsorgen mest i bisatser.

Bristerna i äldreomsorgen eller de kommande utmaningar kan och får aldrig användas som en ursäkt för missförhållanden på omsorgsboenden men borde fungera som en mistlursbrölande varningssignal för vad som kan komma att ske i än högre utsträckning om politiker inte börjar prioritera dessa frågor.

Annons

Annons

I Gävle kommun finns också ett stort behov av att få igång en verksamhet som ska ha ett hundraprocentigt fokus på att ge stöd åt äldre och deras anhöriga.

På förvaltningen Välfärd Gävle – med ansvar bland annat för stöd och omsorg till äldre och personer med funktionsnedsättning – jobbar omkring 3000 personer och "möter människor i alla åldrar, i olika faser av livet och med olika behov och förutsättningar".

Där finns mängder av funktioner som ger stöd till administration, verksamheter och till de politiska nämnderna. Det går att hitta mängder av information på hemsidan. Gott så, men vem ringer du som anhörig till för att få svar om omsorgen som dina anhöriga får?

Alla vi som har haft med Gävle kommun att göra när våra anhöriga blivit äldre och bräckliga, vet hur svårt det kan vara att få tydliga besked när det strular eller när något går fel.

Biståndshandläggarna är oftast snabba och tillmötesgående, men de kan inte göra allt och någon insyn i den dagliga verksamheten eller vad som eventuellt gått snett har de inte. Ändå är det oftast denna biståndshandläggare som är den enda länken mellan dig som anhörig och omsorgsverksamheten.

Skandalen på Fleminggatan i Gävle är bara ytterligare ett bevis på de brister som finns.

Gävle kommun har följt protokollet och har gjort en lex Sarah-anmälan till Ivo, Inspektionen för vård och omsorg. Personal ska ha utsatt de boende för såväl fysisk som psykisk misshandel. Fem personer i personalen har stängts av och även ett dödsfall som skett under oklara omständigheter ska utredas.

Annons

Annons

Anhöriga är dock djupt kritiska till att de fått information om övergreppen så sent, först kvällen innan kommunen gjorde anmälan. Med andra ord ett halvår efter händelserna som anmälan rör.

Anhöriga har också berättat om hur de upplevt problem med omsorg, bemötande och kontakter med chefer och personal under flera år. Varför denna mörkning från kommunens sida?

Denna brist på kommunikation och information är i sig är en gigantiskt skandal.

Nu måste Gävle kommun göra mer än att invänta resultatet av sin Lex Sarah-anmälan. Anhöriga förtjänar personliga samtal och garantier om att något liknande aldrig kommer att hända igen.

Att bygga äldreboenden räcker inte. Gör nu en gång för alla Gävle till en kommun där man faktiskt bryr sig om äldre och deras anhöriga på riktigt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan