Annons

Annons

Annons

Fotboll

SIF:s nyförvärv hoppade av skolan för att bli fotbollsproffs: ”Katastrof”

Sandvikens nya backklippa Kasper Harletun är bara 20 år men har redan representerat sex klubbar, varav två utomlands. Sandvikens IF blir hans sjunde.

Sporten frågade om han är en rastlös själ?

– Jag har inte sett det så, jag ser det som utveckling, säger han.

Text

Sandviken möter Brage borta i en träningsmatch som Sporten sänder, du ser de här på lördag från 12.50.

Sandvikens spännande mittbacksvärvning är bara 20 år men har hunnit med mycket.

Hans moderklubb är Trelleborgs FF som han spelade i upp till tio års ålder. Därefter lämnade han för Malmö FF där han blev kvar i fyra år.

– Det var där jag fotbollsfostrades. Den tränare jag hade där, Samer Ali, gjorde mig till den jag är idag, bokstavligt. Han var hård på mig, jag kunde komma gråtandes hem från träningar men han har gjort mig till den jag är idag. Han ställde hårda krav.

Annons

Bild: Amelia Mauritzon, Bildbyrån

Annons

Trots det ger Harletun honom all credd för den har är idag och den han vill vara.

– Han byggde mitt psyke, utan honom hade jag inte haft det starka psyke jag har idag. Han var bra med alla, fick ut max av alla. Vi vann allt, första året på sjumanna förlorade vi inte en enda match. På elvamanna fortsatte det så och vi vann till och med Gothia. Vi har tävlat i mycket med den årskullen. Han är den bästa tränaren jag någonsin haft, han betyder extremt mycket. Han har skapat den spelare jag är idag.

Tiden i Malmö fick dock ett bittert slut.

– Jag var så ung när jag var där och min tid var helt fantastisk men senare var det mycket politik. Jag hann känna av den trots att jag var så ung. Det fanns favoriseringar och så, jag vill inte gå in djupare på det här. Men då valde jag att lämna.

Efter det blev det två år i Helsingborg innan han efter en termin på gymnasiet valde att strunta i vad skolan och student är och satsa allt på fotbollen.

– Jag hoppas på det bästa. Och så vet jag att i Sverige är det är aldrig för sent med utbildning. Mina föräldrar är ju fotbollstokiga så de stöttade mig. Mamma hade som mål att jag skulle ta studenten men hon förstod att jag bara ville följa mina drömmar, det betyder jättemycket.

Han flyttade till Italien och Bologna efter rekommendation från en kompis agent.

– Jag fick inte så mycket speltid som jag hade hoppats på i Bologna och lånades ut till Carpi FC.

Där började den värsta perioden i hans fotbollsliv.

– Det är svårt att vara utlandsproffs i Italien om man inte är riktigt duktig. Det var jobbigt, både fysiskt och psykiskt med mat och boende.

Annons

Annons

– Jag fick ingen mat, det var mycket att klara sig själv, jag fick mat ett tillfälle om dagen så det var tufft. Jag var så ung och kunde inte fixa det själv, jag skulle fylla 17 när jag var där. Jag gick ner tio kilo i vikt under den perioden.

När hans mamma kom och hälsade på vid ett tillfälle fick hon nog och tog med sig sonen hem.

– Jag trivdes verkligen inte där, det var katastrof. Hon var inte glad när hon såg mig. Den tiden var jobbig mentalt, men hade jag inte gjort det då hade jag inte varit den jag är idag jag har blivit starkare. Nu vet jag hur jobbigt det egentligen kan vara. Hur mycket som krävs för att lyckas.

– Jag sa till mamma att jag ville bita ihop och stanna men när hon såg vilken skit det var så fick jag inte. Bologna ville ha tillbaka mig då men då hade jag tappat glädjen för fotbollen så då flyttade jag hem.

Kasper Harletun gjorde två framträdanden för Trelleborg i superettan.

Bild: BILDBYRÅN

Då kom glädjen tillbaka.

Han fick börja träna med Trelleborgs FF och gjorde två inhopp i superettan.

Sen hittade han mer speltid i division 2-klubben FC Rosengård som kom trea i division 2 södra Götaland under dessa två säsonger. Men nu är han i Sandviken för att vinna matcher – och i förlängningen serien.

– Jag hade några erbjudanden från lag i närheten men jag ville komma bort från fotbollen i södra Sverige och känna på hur det är högre upp. Sandviken är en bra och framgångsrik klubb som har två bra säsonger bakom sig och som vill fortsätta försöka ta steget upp. Jag kom hit för att vinna fotboll. Vinna matcher.

Annons

Bild: PETTER ARVIDSON

Annons

Han beskriver sig som en väldigt fysisk spelare.

– Jag är väldigt aggressiv i försvarsspelet. Jag är väldigt bra defensivt en mot en och även om jag själv har en dålig match har jag ändå förmågan att göra mina medspelare bättre. Offensivt har jag dock lite att jobba på.

Trots det var det just Harletun som kvitterade i träningsmatchen mot SAIK i helgen där SIF utan honom hade förlorat.

– Men det var bara tur, skrattar han och fortsätter:

– Men jag är här nu för att göra mina medspelare bättre och pusha andra. Men jag är också här för att vinna. Det är det som driver mig. Jag vet efter två bra år där vi med Rosengård slutade trea hur svårt det är att vinna en serie. Det handlar om att höja sin lägstanivå och hålla en jämn hög nivå.

LIVE-TV 12.50: Se försäsongsmatchen mellan Brage och Sandviken här

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan