Annons

Annons

Annons

Söder-Hemsta

De sjunger om sprit, kvinnor och Gävle – nya countrykåbojsare debutererar

I dag släpper de sin debut-dubbelsingel som otidsenligt nog kommer på cd. 18 februari spelar de på Söders Källa. Här är nya kombon Södra Norrlands Coast Country Cowboys som sjunger om Gävle samt sprit, kvinnor och öde vägar.

Tio låtar på 45 minuter utlovar Södra Norrlands Coast Country Cowboys inför sin premiärspelning på Söders Källa 18 februari.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Fröet till Södra Norrlands Country Cowboys såddes förra året då Sven-Inge Sjöberg låg hemma sjuk. Han började skriva countrylåtar vilket blev hela 15 stycken och bestämde sig för att sätta ihop ett band. Stommen var enkel att hitta - hans gamla Tall Riders som de som var med 1986 till 1991 kan minnas. Det rockiga countrygänget från Gävle turnerade en hel del i den tysktalande delen av Europa och gjorde sig kända för vansinniga spelningar på Gefle Wapen (nuvarande Church Street Saloon) bland annat. Detta i en tid då country var en stendöd genre i Sverige. De gav också ut en singel.

Därmed var stommen klar med Erland Dahlblom på trummor, Roger Norén, bas, och Thomas Berg, gitarr. Nyrekryter blev Thomas Malmgren på lapsteel, och Ewa Berglund på dragspel. Hon jobbar egentligen som förskollärare och är skolad pianist i grunden men har lärt sig hantverket till sitt pianodragspel.

Annons

Annons

Den första singeln "Wille Löfqvists målvaktsklubba" kommer på fredag 10 februari. Den som kan sin Sjöberg kommer att känna igen sig i att låten sitter efter en lyssning. Därav sitter schlager-arvet i.

– Jag kan inte skriva låtar som inte är uppbyggda av melodier, så är det, slår han fast.

10 december 1993: "Gävlebandet Puss Och Kram spelar på Etage i kväll. Överst från vänster: Sven-Inge Sjögren (sång och synth), Erland Dahlblom (trummor), Thomas Berg (gitarr), Roger Norén (bas) och Thomas Malmgren (sång och synth)". Detta var fortsättningen efter att countrybandet Tall Riders där alla ingick utom Malmgren, hade lagt ner 1991.

Bild: Arkivbild

Men det är ändå country de gör, inte pop. Gruppen vill inte heller kännas vid att de gör kåntry - som country på svenska i stil med Alf Robertson kallas ibland (men de har en cover av hans "Kåkfararblues" i sin arsenal).

Country brukar målas upp som hjärtans och smärtans genre med en stor portion socialrealism och eländesinnehåll, men den subtila humorn är en ack så viktig ingrediens däruti menar Sjöberg.

– Country är ofta ironisk och lite småkul. "Jag dricker inte mera" är en sån låt som jag har skrivit till bandet.

Det ska sägas att det är frestande att dra paralleller till ett annat Gävlegäng - Kadesch Kadeng. De hade mer irländska influenser menar de inblandade, men visst känns tematiken igen ytligt sett för den som letar. Se bara på baksidan av cd-singeln med 70-talsnummer av Buster, hockeykort på Wille Löfqvist och en entrébiljett till Träffens Fritidsgård. Sedan var ju även Sjöberg och Dahlblom med i Kadesch Kadeng och faktiskt även Thomas Berg som vikarie 1996.

Annons

Södra Norrlands Coast Country Cowboys med Thomas "Tom "Tom Orebranch" Malmgren, Thomas "T.B. Mountain" Berg, Sven-Inge "Hank Sjoeberg" Sjöberg, Ewa "Ewa Mountaingrove" Berglund och Erland "Locomotive Man" Dahlblom i replokalen.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Texterna handlar inte enbart, men en hel del, om Gävle och livet här.

– Det skrivs så lite låtar om Gävle, därför tyckte jag att det var dags att lyfta upp staden helt enkelt. Gävle är inte bara en förort till Stockholm och vi får skit från alla håll. Det här behövs.

Debutsingeln ska dock inte tolkas som en nostalgisk tillbakablick till barndomen.

– Nej, den handlar om vad som är det största som hänt i ditt liv. För mig var det första stora när jag fick Wille Löfqvists hockeyklubba.

– För mig var det när klockan slog elva den 11 november 2011, fyller Erland Dahlblom på.

Gruppen har redan tre spelningar, där första är under evenemanget Country Got Soul tillsammans med Brooklyn Soul Stew, där ju Sjöberg och Dahlblom också ingår. Järnvägskrogen väntar den 13 maj och de ska även spela på Restaurang Krysset i Söderhamn.

* Lyssna på Södra Norrlands Coast Country Cowboys i vår Spotifyspellista med lokal musik släppt 2023.

Södra Norrlands Coast Country Cowboys med Thomas "Tom "Tom Orebranch" Malmgren, Thomas "T.B. Mountain" Berg, Sven-Inge "Hank Sjoeberg" Sjöberg, Ewa "Ewa Mountaingrove" Berglund och Erland "Locomotive Man" Dahlblom i replokalen. Det är inte omöjligt att det blir ett album framöver för låtar finns nog för att fylla ett sådant.

Bild: Nils Palmeby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan