Annons

Annons

Annons

Gävleborgs kulturstrid

Roger Hedlunds tweet om länsmuseet väcker känslor på konvent

SD-politikern Roger Hedlunds tweet i tisdags har lett vidare till en debatt på konventet Folk och kultur. Den handlar dels om vilken typ av inriktning Länsmuseet Gävleborg bör ha men landar också i armlängds avstånd-debatten.

Sedan 1 januari i år är Gävlebon Roger Hedlund ordförande för Stiftelsen Länsmuseet i Gävleborgs län. Den första sverigedemokraten som har varit ordförande för ett länsmuseum någonsin, enligt Dagens Nyheter som under torsdagen i en stor artikel behandlar efterdyningarna av Hedlunds tweet i tisdags. I den skrev han:

"Som ordförande för länsmuseet Gävleborg, presenterade jag mig idag för personalen och berättade om våra ambitioner, där åratal av sossestyre arbetat för att sudda ut vår kultur och historia. Nu ska svensk historia och kultur åter komma i fokus med ett sverigedemokratiskt styre!".

Annons

Läs mer: Ledartext - Var inte så rädd för kulturarbetare som kan sitt jobb, Hedlund!

Annons

Roger Hedlunds tweet har vållat debatt.

Bild: Markus Boberg

Detta ackompanjerat av en bild från presentationen. Tweeten har sedan diskuterats på konventet Folk och kultur i Eskilstuna. Länsmuseets chef Hans Öjmyr blev förvånad av tweeten och säger till DN:

– Under mötet berömde han oss och vårt museum. Det nämndes inget om partipolitik då eller byte av inriktning.

Hans Öjmyr, chef på Lämnsmuseet.

Bild: Fredrik Björkman

Om den pågående debatten om politikens armlängds avstånd till kulturen och huruvida politiken ska kunna styra innehållet i statligt finansierad kultur säger Roger Hedlund till DN:

– Absolut, vem ska annars göra det? Ska vi överlämna skattemedel och utformningen till enskilda individer? Jag tycker det är bra att vi har en politisk styrning utifrån de som är förtroendevalda.

Vid ett närmare förtydligande menar han att det handlar om inriktningen på innehållet generellt, inte specifikt vilken tavla som ska hänga på väggen eller inte.

Tweeten med tillhörande efterverkningar har bland annat fått Miljöpartiet att reagera i ett kritiskt debattinlägg som kommer på vår sajt. Vi har sökt Hedlund och Öjmyr.

Vad ska Länsmuseet Gävleborg fokusera på är frågeställningen.

Bild: Patricia Ståhl

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan