Annons

Annons

Annons

Hamrånge

Nu är omdiskuterade församlingshuset i Bergby till salu

Nu är församlingshuset i Bergby ute till försäljning. För en miljon kronor kan huset från 1865 mitt i byn bli ditt. Gästrikekustens pastorat anser sig inte har råd med huset längre.

Tidningen berättade i mitten av december förra året att det var upprörda känslor efter att kyrkorådet beslutat att göra sig av med församlingshuset. Några medlemmar hotade med att gå ur Svenska kyrkan.

– Det är en stor och rymlig lokal som betyder mycket för hela byn, det är folkets lokal, det är sådana här beslut som får medlemmarna att fundera över att gå ur Svenska kyrkan, sa Bergbybon Maj-Lis Lingvall till tidningen då.

Nu ligger det ute till försäljning på Hemnet och utgångspriset för det 387 kvadratmetrarna är en miljon kronor.

Beläggningen av bokningar i huset var på ungefär fyra procent enligt Gästrikekustens pastorat, där Hamrånge och Hille församling ingår, och det är i stort behov av rust.

Annons

Annons

Ett svårt men nödvändigt beslut menar kyrkoherde Daniel Andrén. ”Vi måste ägna oss åt kyrkoverksamhet och inte äga hus”, sa han tidigare till tidningen.

Bild: Anders Sundin

– Räknar man med alla kostnader vi behöver göra här blir det helt orimligt. Det är alldeles för stort och det enda alternativet som finns är att avyttra lokalen i dagsläget. Kyrkan har som alla andra fått kraftigt ökade kostnader och det ligger i tiden att krympa för att klara av framtiden. Vi måste ägna oss åt kyrkoverksamhet och inte äga hus. Som präst är det förstås en sorg att sälja, för många har starka minnen och upplevelser i byggnaden, sa kyrkoherde Daniel Andrén till tidningen.

Församlingshuset består av två salar och ett kök och på övervåningen finns en lägenhet om ett rum och kök. Enligt detaljplan är det inte möjligt att göra om huset till lägenheter då järnvägen går förbi strax utanför. Tomten är på 2 000 kvadratmeter.

Det intilliggande Kyrkans hus som församlingen också vill sälja, men fortsätta kunna vara kvar i som hyresgäst, ingår inte i den här försäljningen.

Fakta

Gästrikekustens pastorat

Består av Hille och Hamrånge församlingar och har ungefär 10 300 invånare. Av dem är 7 100 medlemmar i Svenska kyrkan. De består av Hamrånge kyrka, Hille kyrka, Österheds kapell, Hille församlingshem och Bergby församlingshus som nu ska säljas.

Annons

”Det är flera bybor som funderar på att gå ur Svenska kyrkan efter det här beslutet”, sa Stig Edvinsson och Maj-Lis Engvall som vill att huset blir kvar i församlingens ägo till tidningen i december förra året.

Bild: Anders Sundin

Bergby ingår tillsammans med Hille församling i Gästrikekustens pastorat.

Bild: Anders Sundin

Bild: Anders Sundin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan