Annons

Annons

Annons

Gävle

Zhala Rezayi berikar konstlivet i Gästrikland

Zhala Rezayi är aktuell med debututställning på Gävle sjukhus galleri.

Text

Det här är en recension.Analys och värderingar är skribentens egna.

"Syskon".

Bild: Kristian Ekenberg

Annons

Ibland förundras jag över hur många skapande begåvningar som finns i Gästrikland. Varje samlingsutställning brukar det dyka upp nya namn bland utställarna. Ännu mer häpnadsväckande är att det bara på en enda arbetsplats som Gävle sjukhus, förvisso stor, finns så många konstnärer som vid sidan av sitt dagliga arbete inom vården ägnar sig åt skapande.

Genom åren har många av dem ställt ut på Galleri Elixir i sjukhusets lokaler och nu är det dags för ännu en av dem: Zhala Rezayi.

Enligt affischen till utställningen ska hon visa konst med “orientaliskt motiv” och det är en annan stämning och färgskala i dessa oljemålningar jämfört med mycket av det som annars ställs ut i Gästrikland. Jag associerar till de utställningar som konsthallen i Sandviken har haft med syriska konstnärer.

Annons

"Livets resa".

Bild: Kristian Ekenberg

Annons

Zhala Rezayi kommer bäst till sin rätt i de verk där hon har målat människor. Som i “Livets resa”, där en trött äldre man med slutna ögon lutar sig mot sin käpp, runt honom ett mörker som ger bilden laddning – som om mörkret är döden som sluter sig kring honom.

Utställningens starkaste motiv är de två flickorna i “Syskon”, som iklädda sjalar sitter lutade över ett papper och den ena av dem har en penna i sin hand. De är mitt inne i en förbjuden verksamhet. Den ena systern ser samtidigt nyfiken och skrämd ut, medveten om att det är någonting oerhört som de ägnar sig åt. Tar makten över sina egna liv.

"Bakom dörren".

Bild: Kristian Ekenberg

Människorna kommer till liv på ett helt annat sätt än vad Zhala Rezayis stilleben gör. Hon har lite otur att jag har Kristoffer Zetterstrands stilleben i färskt minne, som just nu visas på Gävle Konstcentrum (se den utställningen!). De tekniska bristerna blir tydligare i dessa stilleben.

En bildspråkets språkförbistring kan påverka intrycket av några verk också, en brist som helt ligger på mig. Det finns lager i ett motiv som “Evigheten” – ett självporträtt? – som jag anar men inte riktigt kan tolka.

Det kan vara frustrerande men också en aspekt som fascinerar i att möta andra konstnärliga traditioner. Denna utställning på Galleri Elixir berikar den konstnärliga mångfalden i det som ställs ut på Gästriklands konsthallar och gallerier.

Fakta

Konst

Zhala Rezayi

Galleri Elixir, Gävle sjukhus

Utställningen pågår till och med 3 mars

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan