Vi kallar henne för Angelica och honom för Erik.
De inledde en relation, som snart skulle komma att kantas av problem. Han visade sig vara både svartsjuk och ha en missbruksproblematik. I förlängningen ledde detta till att Angelica isolerade sig mer och mer.
– Det var bland annat psykisk misshandel. Jag slutade att umgås med folk. Det blev bara han och jag.
Hon beskriver hur han var den som rev ner henne och hennes mående – men också den som byggde upp henne igen. Detta gjorde att det var svårt att lämna förhållandet.
– Jag försökte lämna honom sjutusen gånger. Men han har ju kommit tillbaka varje gång och jag har stannat kvar.
Det var först när hon kontaktade ett av hans ex, som hon till slut hittade styrkan att lämna förhållandet. Erik hade tidigare dömts för brott och haft kontakförbud mot exet.
Annons
Annons
Men nästan direkt efter uppbrottet skulle det dock visa sig att Eriks svartsjuka inte blev mindre av att förhållandet tog slut. Tvärtom.
– Han trodde att jag hade träffat en annan kille så fort jag visade att jag inte ville ha honom, berättar Angelica.

"Man känner sig så klart väldigt bortglömd", säger Angelica om polisens utredning.
Bild: Catharina Hugosson
Vid två tillfällen ska han ha tagit sig in i hennes bostad, enligt Angelica. Något hon polisanmälde. Hon levde i rädsla, hade svårt att sova och var hela tiden på helspänn.
– Jag fick hela tiden ha någon slags koll bland vänner, om han var i stan, om han skulle gå ut på krogen och om jag hade låst alla dörrar och fönster. Jag kollade bilen varje gång jag skulle ut med den, om han hade mixtrat med den.
Angelica ägnade mycket tid åt att lägga fram bevis för polisen.
En utredning startade och Angelica ansökte om kontaktförbud. Det avslogs, bland annat eftersom det inte var "i närtid" som Erik dömts för brott mot sitt ex.
När Gävle och Sandviken drabbades av en våldsvåg med flera mord under hösten blev hennes utredning lagd på is. Vilket Angelica har förståelse för.
Tiden gick och Erik blev misstänkt för två fall av grovt vapenbrott på annan ort. Han häktades och sitter fortfarande frihetsberövad.
Då kom ett beslut från polisen som fick Angelica att reagera.
Utredningen om hemfridsbrotten lades ner. Anledningen: även om han skulle dömas för brotten mot Angelica skulle det ändå inte påverka påföljden – eftersom brotten han nu är häktad för är grövre.
Annons
– Hon tyckte att jag skulle trösta mig med att han kommer åka in. Men det var ju inte riktigt det jag hade räknat med och det hjälper ju inte mig i framtiden, säger Angelica.

"Jag fick hela tiden ha någon slags koll", säger Angelica. Bilden är arrangerad och har ingenting med texten att göra.
Bild: Catharina Hugosson
Annons
Att polisen lägger ner en förundersökning om en person misstänks för grövre brott är inte konstigt. Det får de göra om brotten har liten, eller ingen betydelse alls, för det totala straffet. Påföljden av två fall av grovt vapenbrott skulle alltså inte bli längre om han dessutom skulle dömas för två hemfridsbrott mot Angelica.
Men med tanke på att en vanlig anledning till att ansökningar om kontaktförbud avslås är just för att personen inte dömts för brott mot närstående, kan det bli problem i framtiden.
För om det skulle bli aktuellt för Angelica att på nytt ansöka om att Erik ska få kontaktförbud, kommer hon inte ha en dom att luta sig mot när åklagaren fattar beslutet.
Att utredningen lades ner på grund av att Erik hann begå nya brott under tiden som polisen inte hade resurser att utreda känns hårt.
– När man själv har varit den som utrett, så slår det ännu hårdare att man inte ens kommer få saken prövad. Man förstår att det grundar sig i ekonomiska skäl, då blir det ännu värre, säger Angelica.
När hon överklagade beslutet om att lägga ner förundersökningen fick hon samma beslut. Och även när hon begärde ännu en överprövning fick hon svaret att hennes ärende inte kommer granskas.
– Man känner sig så klart väldigt bortglömd, vilket jag också sade till utredaren när hon la ner utredningen, säger Angelica.
Annons

Rebecca Vinsa Mueller reagerar starkt på Angelicas situation.
Bild: Catharina Hugosson
Advokaten Rebecca Vinsa Mueller, som även jobbar som jourjurist på kvinnojouren Blåklockan, reagerar starkt på Angelicas situation.
– Jag har faktiskt inte hört något liknande. Det blir jättemärkligt för henne. Att man lägger ner förundersökningen kan få jättestora konsekvenser eftersom lagen om kontaktförbud ser ut som den gör, säger hon.
Annons
På vilket sätt kan det bli problematiskt för Angelica i framtiden?
– Det som blir problemet är ju att han förmodligen kommer att bli dömd för brott, men inte för brott mot henne eller mot närstående. Då kommer argumentet bli samma som tidigare om hon ansöker om kontaktförbud igen, säger hon och fortsätter:
– Jag förstår hennes känsla. Det handlar både om hennes egna upprättelse, men också potentiella skydd i framtiden. Det är ett uppenbart problem, verkligen.
För Angelica känns alla timmar hon lagt på att samla bevis onödigt.
– Det känns som att jag kämpat för något som varit så onödigt, säger hon och fortsätter:
– Jag mår mycket bättre. Men oron för framtiden finns fortfarande. Jag tänker på när han kommer ut, vad gör han då?
Tidningen har försökt nå utredaren, som inte haft möjlighet att svara på frågor kring mer exakt varför utredningen lades ned.
______
I del fyra tittar vi närmare på männen som dömts för relationsbrott, men ändå inte beläggs med kontaktförbud. Vilka är de? Vad har de dömts för? Och varför får de inte kontakförbud när de dömts för brott i nära relation?
Annons
Fakta
Här kan du få hjälp
Hjälp och stöd för kvinnor
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon dit man kan ringa kostnadsfritt (även män). Linjen är bemannad dygnet runt och du kan vara anonym. Att du ringt dit syns inte på din telefonräkning.
- Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 - stödtelefon för dig som utsatts för hot eller våld.
- Riksorganisationen för Kvinnojourer i Sverige
- Unizon – Sveriges Kvinno- och tjejjourers Riksförbunds webbplats.
Hjälp och stöd för barn och ungdom
Är du barn eller ungdom och har blivit utsatt för eller bevittnat våld i hemmet kan du ringa till Bris anonymt på telefonnummer 116 111.
- Barnens rätt i samhället (Bris) webbplats
- Barnombudsmannens webbplats
- Unga relationer
Hjälp och stöd för HBTQI-personer
- Om stödmottagningen på RFSLs webbplats
Hjälp och stöd för män
Män arbetar med att främja jämställdhet och förebygga våld hos killar och unga män. De lyssnar på berättelser och frågor som berör och påverkar deras liv.
- MÄN
- Killar.se
- Stickan – en krismottagning för män i Gävle.
För dig som utsätter någon för våld
- Välj att sluta
- Rikskriscentrum, en riksorganisation med verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor.
Källa: polisen.se.