Annons

Annons

Annons

Sandviken

Efter rykten om barnäktenskap – fyra barn omhändertagna

När socialtjänsten beslutade att omhänderta familjens näst äldsta dotter tog mamman tre av sina barn med sig och flydde utomlands.

Nu sitter båda föräldrarna häktade misstänkta för grov egenmäktighet med barn.

Text

Det var i höstas som socialtjänsten i Sandviken fattade beslut om att den näst äldsta dottern i familjen skulle omhändertas med omedelbar verkan.

Bland annat på grund av uppgifter från ett äldre syskon om att det förekom våld i hemmet och att familjen tillämpade hederskultur. Enligt den äldsta dotterns uppgifter hade föräldrarna pratat om att flickan i tioårsåldern skulle bli bortgift.

Men när beslutet att omhänderta barnet skulle verkställas var flickan försvunnen. Så var även mamman och flickans två syskon.

Annons

Då häktades pappan misstänkt för egenmäktighet med barn. Men han har inte lämnat några uppgifter som har lett till hustrun eller barnen, bortsett från att han sagt att de kan uppehålla sig i Tyskland.

Annons

Mamman har varit häktad i sin frånvaro sedan mitten av januari.

För drygt en månad sedan greps hon tillsammans med tre av sina fyra barn i Grekland och häktades på fredagen misstänkt för grov egenmäktighet med barn.

Hon leddes gråtande in i tingsrättens förhandlingssal av vakter, iförd häktets gröna fleecetröja och en åtsittande svart sjal som täckte håret. Hon nekar helt till brott och motsatte sig via sin advokat Michael Hennel häktningsgrunderna.

Samtliga barn i familjen har nu placerats. Alltså även de två syskonen som inte tidigare har varit föremål för någon LVU-placering.

Stämmer det att flickan riskerade att bli bortgift?

– Just det har jag inte sett något stöd för. Men utredningen startade ju med de uppgifterna. Men den flickan som det gäller vill inte höras, säger kammaråklagare Annika Hessel.

Nu är alltså båda föräldrarna häktade misstänkta för grov egenmäktighet med barn och har fått alla sina fyra barn omhändertagna av socialtjänsten.

Annons

Annika Hessel räknar med att kunna väcka åtal mot föräldrarna i slutet av februari.

Sverige har under en längre period varit utsatt för en propagandakampanj i sociala medier som går ut på att socialtjänsten tvångsomhändertar muslimska barn för att förvandla dem till sekulära kristna. En kampanj som bland annat har stöttats av den förre Gävleimamen Abo Raad.

– De har inte sagt något som tyder på att de varit påverkade åt det hållet, säger Annika Hessel.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan