Annons

Annons

Annons

Alltid rädd

Här är våldsamma männen bakom kontaktförbuden

Åklagarna ska ta hänsyn till om en person dömts för brott mot annan person när de beslutar om kontaktförbud. Men trots det har flera män, som dömts för brott i nära relation, inte fått kontaktförbud visar tidningens granskning.

Text

Förra året tog åklagarkammaren i Gävle emot 257 ansökningar om kontaktförbud, varav 128 ansökningar mot personer bosatt i Gästrikland.

Bland dem finns flera dömda kvinnomisshandlare, misstänkta våldtäktsmän och stalkers.

Bara 41 av ansökningarna beviljades, det vill säga en av tre. 87 av ansökningarna avslogs.

Sammanlagt var det 29 personer som fick kontaktförbud. Vissa har fått kontaktförbud mot flera olika personer, eller mot samma person mer än en gång, visar tidningens granskning.

10 av dem hade tidigare dömts för brott i nära relation, medan 19 inte gjort det. Bara en kvinna fick kontaktförbud under 2022, det mot en annan kvinna.

När åklagarna fattar ett beslut om kontaktförbud ska de, enligt lagen, ta särskild hänsyn till om personen tidigare har dömts för brott mot någon person.

Annons

Att det ska tas i beaktning när brottet skedde står det ingenting om. Inte heller att det gäller brott mot närstående. Ändå har relationsbrott, och tiden för brottet, en betydande roll i åklagarnas bedömning.

Annons

Det visar tidningens granskning.

– Den lagstiftning vi har samt den tolkning som gjorts av dess förarbeten tillsammans med den praxis som utvecklats medför att många ansökningar avslås, förklarar åklagare Carl-Johan Granlund.

Texten fortsätter efter faktarutan...

Inbäddat innehåll

Bland de 87 ansökningarna om kontaktförbud som nekades var orsaken till avslaget i 49 av fallen att personen inte är dömd för något brott. I 25 av dem finns motiveringen att "personen är inte tidigare dömd för brott mot närstående".

34 ansökningar om kontaktförbud är mot personer som tidigare dömts för brott mot närstående. Ändå blir det avslag på 16 av dem.

Ansökningarna är riktade mot 13 män. Vi har tittat närmare på bakgrunden för sex av dem.

Vilka är de? Vad har de dömts för? Och varför får de inte kontakförbud när de dömts för brott i nära relation?

Bilden är arrangerad och personen i bilden har ingenting med texten att göra.

Bild: Amanda Bodin

DÖMDE VÅLDTÄKTSMANNEN

Den första domen mot honom som vi kan hitta är från 2009. Han döms till sju års fängelse för grov våldtäkt, försök till våldtäkt, sexuellt ofredande, misshandel och stöld.

När han kommer ut verkar hans kvinnosyn inte ha ändrats.

2018 får han barn tillsammans med en kvinna. Samma år döms han för första gången för brott mot henne och får skyddstillsyn för olaga hot. 2020 döms han för grov kvinnofridskränkning till 10 månaders fängelse.

Annons

Annons

Hon ansöker om vårdnaden om deras barn. Men tingsrätten beslutar att den ska vara fortsatt gemensam. Barnet ska dock bo med mamman och ha specifika umgängestider med pappan.

Året därpå häktas mannen för ett likadant brott mot henne. Även då döms han till tio månaders fängelse. När han kommer ut i slutet av 2021, hinner han vara ute i en månad innan han häktas på nytt. Denna gång för två fall av olaga hot. På våren 2022 döms han till skyddstillsyn. Mamman får kontaktförbud beviljat flera gånger och han får idag fortfarande inte kontakta henne.

Men när en annan kvinna ansöker om kontaktförbud mot samma man i mars 2022 får hon avslag. Bland annat eftersom han inte dömts för brott mot just henne.

I slutet av året häktas han misstänkt för flera fall av misshandel och står nu åtalad för grov kvinnofridskränkning. Denna gång mot en tredje kvinna som han varit närstående. Han ska bland annat ha tryckt en kniv mot hennes rygg, tagit strypgrepp på henne, slitit henne i håret och slagit henne i ansiktet. Han nekar till brott.

Bilden är arrangerad. Personerna på bilden har ingenting med texten att göra.

Bild: Jörgen Svendsen

MISSBRUKAREN MED BRISTANDE IMPULSKONTROLL

Han döms för ofredande men frias från misshandel och olaga hot mot sitt ex våren 2021. På våren 2022, när han utreds för brott mot sin nya kvinna, ansöker hon om kontaktförbud. Men det blir avslag bland annat för att "de haft en ömsesidig kontakt med varandra".

En vecka senare kommer ytterligare en ansökan om kontaktförbud in. Då från en kvinna till som haft en relation med honom. Även där blir det avslag.

Annons

Under hösten häktas mannen. Misstänkt för olaga hot, misshandel och övergrepp i rättssak mot den nya kvinna. Han åtalas för misshandel och grovt olaga hot. När domen kommer frikänns han från båda.

Kriminalvården beskriver honom som en person med bristande impulskontroll och att han kan bli verbalt hotfull i trängda situationer. Något som förstärks när han dricker alkohol – vilket han också missbrukar.

Annons

Tidningen har, i fyra delar, granskat kontaktförbuden. Alla delar om granskningen hittar du längst ner i artikeln. Bilden är arrangerad och har ingenting med texten att göra.

Bild: Jörgen Svendsen

HAN SOM INTE KAN LÄMNA HENNE I FRED

Han döms för att ha misshandlat henne. Men när hon ansöker om kontaktförbud hösten 2021 avslås det. Anledningarna: domen var överklagad till hovrätten. De nya brotten han hunnit bli misstänkt för, bland annat en ny misshandel, var inte så allvarliga. Det fanns inte tillräckligt med stöd för ett kontaktförbud.

En månad senare får han kontaktförbud. Det finns plötsligt särskilda omständigheter som talar för att han kommer begå allvarliga brott mot henne.

I början av 2022 upphävs kontaktförbudet eftersom de återupptar sin relation. Men under sommaren ansöker hon på nytt. Han är återigen misstänkt för brott mot henne. Det avslås. Den här gången är bevisläget oklart och hon har dessutom "frivilligt haft kontakt med honom" efter att hon ansökt om förbudet.

Men i början av 2023 beläggs han återigen med kontaktförbud. Plötsligt finns det risk för att han kommer begå allvarliga brott mot henne.

Någon vecka senare häktas han. Misstänkt för bland annat ofredande. Och 13 fall av överträdelse av kontaktförbud.

Annons

Han åtalas för två fall av ofredande, olaga hot och alla fall av överträdelser av kontaktförbud. Mannen förnekar brott och ingen dom har ännu fallit.

Bilden är fotad i ett annat sammanhang och har ingenting med texten att göra.

Bild: Grøtt, Vegard Wivestad

DEN MC-KRIMINELLE

Han är folkbokförd i Sandviken och har tidigare pekats ut som en av medlemmarna i Chicanos, som sedermera blev X-team. Han har bland annat dömts för en hänsynslös misshandel i en lägenhet i Sandviken tillsammans med andra mc-kriminella 2016.

Hans ex ansökte om kontaktförbud då han är misstänkt för flera fall av misshandel mot henne. Våren 2022 avslogs ansökan, trots hans tidigare våldshistorik, eftersom varken han eller hon ville ha kontakt. Utredningen pågår fortfarande.

Annons

Bilden är arrangerad och personerna på den har ingenting med texten att göra.

Bild: Jörgen Svendsen

DÖMDE KVINNOMISSHANDLAREN

I del tre av granskningen berättade vi om Angelica och hennes ex. De två hemfridsbrotten han misstänktes för mot henne lades ner på grund av att han nu utreds för grövre brott. Han sitter just nu häktad misstänkt för två fall av grovt vapenbrott.

Numera är han folkbokförd i en annan kommun. Men vid tiden för kontaktförbudsansökan var han fortfarande skriven hos Angelica. 2014 dömdes han till skyddstillsyn efter att ha misshandlat och hotat sitt ex. Efter det fick han kontaktförbud, något som han överträdde och dömdes för.

2012 dömdes han för att ha misshandlat en man på krogen.

Annons

Angelica ansökte om kontaktförbud under sommaren 2022. Det avslogs eftersom det var längesen han dömts för brott mot närstående och att den anmälda brottsligheten inte är "av den art eller omfattning som motiverar ett förbud".

Bilden är arrangerad och personen på den har ingenting med texten att göra.

Bild: CLAUDIO BRESCIANI / TT

DEN GÄNGKRIMINELLE

Polisen har pekat ut honom som en av Gävles gängkriminella. 2018 döms han till fängelse för två fall av misshandel och fyra olaga hot mot sitt ex.

Hösten 2021 får han kontaktförbud mot en annan kvinna. Det eftersom han utreds för flera fall av misshandel mot henne – och eftersom han dömts för brott mot närstående tidigare.

När hans ex, som han dömdes för brott mot 2018, ansöker om kontaktförbud under 2022 blir det avslag. Han utreds då för nya brott mot henne. Men eftersom han inte sökt kontakt med henne efter det senaste misstänkta brottstillfället avslås det.

Fakta

GRANSKNING – ALLTID RÄDD

Del ett: Exen förstörde deras liv – här är deras berättelser

Del två: Så många nekas kontaktförbud – trots misshandel och hot

Del tre: Därför kan polisens nedlagda utredning utsätta Angelica för fara

Del fyra: Här är männen bakom kontaktförbuden

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan