Han har kunder över hela världen – mest i USA och Kanada.
– Vi som är intresserad hittar varandra genom hemsidor och kan genom dem få reda på smeder från hela världen, säger Lars Källgren.
Jag gillar att man genom värme kan forma stål
Smidet är hans hobby och så vill han att det fortsätter.
– Det är så lätt hänt att intresset försvinner och att hobbyn bara blir ett jobb. Till vardags jobbar jag med att göra verktygsmaskiner på Granitor Systems AB. Jag står här en dag i veckan och ibland kvällstid, säger han.

"Nu har jag allt jag behöver för att kunna göra det jag vill", säger Lars Källgren.
Bild: Jenny Lundberg
Annons
Lars Källgren har alltid varit en hantverkare. Han har provat olika tillverkningar, men det var först när han provade att smida som han hittade rätt.
Annons
– Jag gick en kurs hos SméJohan i Högbo.
I ett rött garage med vita knutar har Lars Källgren inrett sin smedja. Ässjan är gasoldriven, och mitt på golvet står städet som knivarna hamras fram på.
– Jag har en fjäderhammare som jag ofta använder, men den har gått sönder så jag använder städet, säger Lars Källgren.
Han måste laga maskinen själv. Det är inte direkt så att man kan lämna in den på lagning.
– Den här byggdes på 1910-talet.
Lars Källgren berättar att han numera har en helt fungerande smedja i garaget – bara fjäderhammaren blir lagad.
Jag provade göra mina egna köksknivar
Han tar på sig skyddsglasögonen och lägger in en stålbit i ässjan och värmer upp den så färgen blir glödande körsbärsröd.
Förutom ljudet av fläkten på den gasoldrivna ässjan fylls nu rummet av hammare mot stål. Stålbiten kyls av rätt snabbt – åtminstone kyls den på så vis att den glödande färgen avtar. Lars Källgren stoppar in den blivande kniven i ässjan och genomför samma procedur igen.
Knivarna han tillverkar är nästan enbart köksknivar av olika slag – resterande är friluftsknivar.
– Det var en av orsakerna jag fastnade för smidet. Mitt matintresse. Jag ville tillverka mina egna knivar.

Lars Källgren smider knivar på fritiden.
Bild: Jenny Lundberg
I snart tio år har hans hobby varit smide.
– Jag gillar att man genom värme kan forma stål.
Annons
Annons
Själv använder han ofta en 20 centimeters kockkniv och en 15 centimeters allkniv i köket.
– Knivarna jag säljer är ofta presenter – de är ju lite dyrare än vanliga köpeknivar, men de här är ju handgjorda och i bra kvalitet. Det tar mellan två-tre timmar att smida en.
På väggen hänger ett utplock av de knivar Lars Källgrens smider.
– En skalkniv, tre grövre klyvare, en allkniv, en tunn kinesisk hacka, trancherkniv, stor grönsakskniv, en kockkniv och två allknivar.

Skaften tillverkar han oftast av svenska träslag men ibland kan det bli av en mer ovanlig sort.
Bild: Jenny Lundberg

När han på besök hos folk kan de ibland ursäkta sina dåliga köksknivar, berättar Lars Källgren.
Bild: Jenny Lundberg

Bild: Jenny Lundberg

Bild: Jenny Lundberg

Bild: Jenny Lundberg
Annons

Hemma i garaget i Barrsätra har Lars Källgren installerat en smidesverkstad.
Bild: Jenny Lundberg

Kolstål.
Bild: Jenny Lundberg

Lars Källgren.
Bild: Jenny Lundberg