Annons

Annons

Annons

krönikaEdsbyn–Sandviken

Christoffer Million
Rätt att fria Hellmyrs – men varför den iskalla tystnaden, Edsbyn?

Per Hellmyrs friades av disciplinnämnden. Det var rätt beslut eftersom loskan inte kunde bevisas.

Men Edsbyns iskalla tystnad i "spottgate" skaver.

Trovärdigheten vinglar när samma klubb som för två år sedan gick i taket över misstänkta Dzhusoev-loskan nu vill tiga ihjäl ett identiskt ärende.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Edsbyn körde över Sandviken med 7–1 i kvartsfinal 2 på onsdagskvällen – bara timmar efter att Per Hellmyrs friats av disciplinnämnden efter SAIK:s anmälan om en påstådd spottloska.

Bild: Anders Nordlén

Annons

Spottade Per Hellmyrs i Linus Forslunds ansikte?

I praktiken är det lika enkelt som offsideregeln. Antingen är du på rätt sida eller så är du på fel sida. Antingen kom det en loska i första kvartsfinalen mellan Sandviken och Edsbyn eller så gjorde det inte det.

Min åsikt efter att ha sett tv-bilderna? Vad jag tror och vad en björn släpper ifrån sig i skogen är lika mycket värt i sammanhanget.

Disciplinnämnden kände förmodligen något liknande under processen som rullade igång när SAIK anmälde Hellmyrs i tisdags morse.

Här handlar det inte om att ha åsikter eller att spekulera. Det rör sig om att leda en anklagelse i bevis – och det gör man helt enkelt inte av de tv-bilder som finns till förfogande. Därför var det både rätt och väntat att Per Hellmyrs friades. Efter Riksidrottsnämndens beslut att riva upp disciplinnämndens Adam Gilljam-dom, med förklaringen att bevis saknades, kan det inte ha funnits på DN:s karta att riskera en liknande miss igen.

Annons

Annons

Bara att glömma och gå vidare, då?

Nej, inte riktigt än. Vi måste faktiskt prata om Edsbyns undermåliga kommunikation i ärendet.

Att bemöda sig med uttalanden var helt enkelt inte angeläget nog.

I slutspelet 2021 anmäldes dåvarande AIK-stjärnan Alan Dzhusoev till disciplinnämnden efter en misstänkt spottloska på Edsbyns försvarsboss Joakim Svensk. Det tog hus i helvete från Edsbyns sida. I det fallet var tv-bilderna tydligare, men långt ifrån perfekta. Det var svårt att bortse från det som såg ut att vara en "spottrörelse" i Svensks riktning, men Dzhusoev friades för att inte heller den påstådda loskan gick att fastställa av tv-bilderna.

– Vi får kanske fundera på att polisanmäla eller till och med vägra spela på grund av smittorisken mot AIK. Men förhoppningsvis stänger AIK av honom själv, sade dåvarande sportchefen Stefan Karlsson mitt under brinnande pandemi.

Två år senare, då? Total tystnad när scenariot är det exakt omvända, förutom pandemiinslaget, med en egen spelare i centrum. Att det har bytts klubbledning sedan dess ska sägas, men det spelar egentligen ingen roll. Edsbyn är Edsbyn, 2000-talets mest framgångsrika klubb, oavsett styre.

Bandypuls sökte klubbchefen Franco Bergman, ordföranden Björn Mårtensson och även Per Hellmyrs under tisdagen. Locket på. Något i Edsbyns egna sociala kanaler? Inte en bokstav. Eller jo, några inlägg om sponsorer, matchbiljetter, souvenirer och dylikt. Att på något vis bemöta en allvarlig anklagelse mot en av svensk bandys största artister? Icke.

Annons

I den här situationen säger sig Linus Forslund ha fått en loska i ansiktet av Per Hellmyrs.

Bild: Gun Wigh

Annons

Att bemöda sig med uttalanden var helt enkelt inte angeläget nog. Istället lämnades Edsbyns supportrar och landets övriga bandyentusiaster med massor av frågetecken: Hur förhåller sig spelare och klubb till anklagelsen? Är ärendet under utredning internt? Om anmälan anses ogrundad, varför kommer ingen dementi från klubben? Eller från Per Hellmyrs själv för den delen – allmänt erkänd som en av de bästa spelarna vi haft och dessutom ansedd som en synnerligen trevlig sådan.

Nej, en ekande tystnad och noll ansats till kommunikation var vad bandy-Sverige fick under ett ganska problematiskt dygn för en regerande mästarklubb – vars enda officiella kommentar hittills såg ljuset vid 17-tiden på onsdagen när disciplinnämndens dom publicerades. I den fanns ett kort yttrande från Per Hellmyrs via Franco Bergman där slutorden var: "Jag skulle aldrig spotta någon medvetet i ansiktet".

När det sedan var dags för kvartsfinal 2 ett par timmar senare hade Bandypuls en trio skrivande reportrar (för tydlighetens skull: jag var inte en av dem) på plats. Linus Forslund var besviken över utfall i både match och "spottgate", och sade sig ha försökt prata med både Franco Bergman och Per Hellmyrs utan framgång. Inte heller gav Bergman och Hellmyrs några uttalanden till media.

Annons

På nytt en skrikande tystnad – till och med när juridiken gett Edsbyn rätt. Vad är det svåra i att svara upp om klubb och stjärnspelare är trygga i oskulden?

Hanteringen skaver. Att försöka tiga ihjäl samma typ av ärende som klubben gick medial amok över för två år sedan sätter trovärdigheten i gungning.

Annons

* * *

Rent sportsligt, då? Trots den guldpräglade historien fascineras jag ånyo över att Edsbyn, trots sin högst mediokra grundserie, ännu en gång skaffat sig läget att kunna göra slutspelet till sitt. 12–2 mot SAIK över två matcher är en skaplig kontrast till 1–9-smällen i januari.

Se höjdpunkterna från kvartsfinal 2 här

Inbäddat innehåll

Att Bollnäs kan avgöra mot Broberg redan på fredag var inget jag såg komma på förhand. Ännu ett styrkebesked från årets succélag – att de hanterar allt-att-förlora-läget på det sättet.

Villa kommer som väntat att göra processen kort med Sirius, men vad det kittlar att Vetlanda kvitterat matchserien mot VSK. Kan bli drama där.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan