Annons

Annons

Annons

Ishockey

Skutskär jagar uppflyttning – efter klubbens förvandling

På söndag går Skutskärs herrar in i kvalserien till division 2. Nu vill man ta klivet upp och uppfylla klubbens högt ställda mål flera år för tidigt.

Men det är bara ett tecken på en klubb i positiv förvandling.

– Det är ett intressant socialt experiment att leda en organisation där enda belöningen är glada barn, säger ordförande Mathias Bogebrant.

Text

Skutskärs SK har gått som tåget i både grundserie och fortsättningsserie i division 3. Och efter lyckade playoff-möten med Ockelbo och Ludvika står man nu redo för kvalserien mot division 2.

Där är lagets målsättning att avancera och på så sätt göra sin andra sejour i divisionen (2016-18 senast) sedan 2007. Skutskärs tränare Mikael Holmli har varit en del av föreningen i 16 år och sett hur den tagit stora steg i utvecklingen.

– När jag kom in i föreningen fanns det bara tre lag i föreningen. Sen har det ökat på successivt. Mycket tack vare duktiga och drivna personer som promotat ishockeyn.

Han ser att föreningens resa har gett en god effekt även mot A-laget. Som nu är bättre än på länge.

– Vi har ett härligt gäng redan som ligger till grund för årets framgångar. Men ett plus i kanten har varit att vi haft egna J20-spelare som kunnat fylla på underifrån när det behövts.

Annons

Annons

Han tror att de har en bra chans i kvalet.

– Det känns bra, vi har goda chanser till avancemang även om vi inte kunnat sista minuten-värva som GGIK. Jag tror Säter blir största utmaningen och även bästa värdemätaren för om vi är redo eftersom de kommer uppifrån.

Det enda vi gjorde de första två åren var att skotta skit på ren svenska.

Klubbens nuvarande ordförande Mathias Bogebrant kom in i klubben som vice ordförande 2017 och berättar om föreningsarbetet sedan dess. Vad som bidragit till klubbens lyft underifrån och vad om fått ungdomsverksamheten från knatte till A-lag att blomstra.

– På den här tiden fanns det bara fyra barn- och ungdomslag plus ett A-lag i föreningen. Vi upptäckte ganska snabbt att det inte var någon välmående förening vi kommit till – varken organisatoriskt eller ledarmässigt. Det enda man inte kunde klaga på egentligen var ekonomin, den var i ordning.

– Det enda vi gjorde de första två åren var att skotta skit på ren svenska. Det gör vi i vissa fall fortfarande. Men det blir mindre och mindre skithögar.

Mathias Bogebrant berättar om hur Skutskär har fått hela verksamtheten från knatte till A-lag har blomstrat på kort tid.

Bild: Amelia Mauritzon

Styrelsen hade många och långa möten och försökte bygga om strukturen både från styrelsenivå ut till det sportsliga. Man märkte snabbt att den största svårigheten var att hitta eldsjälar eller engagerade föräldrar som var villiga att jobba för mer än sitt eget barn. Därför blev prioriteringen att hitta rätt människor.

Annons

– När Stefan Ferner kom in som viceordförande hände det grejer. Han har varit en viktig del av den organisatoriska framgången med sitt driv.

Annons

År för år hände mycket i ungdomsleden och trots att covid-19 slog hårt mot idrotts-Sverige var Skutskärs SK en av få föreningar som lyckades växa.

– Det var tur och hårt arbete. Det var inte så många föreningar som lyckades med det kan jag säga.

Skutskärs herrlag har chansen att kvala till division 2 redan i år. Klubbens mål är att A-laget ska spela där senast 2025. Arkivbild

Bild: Amelia Mauritzon

Och mer tur skulle föreningen ha. För nu finns ett representationslag i föreningen i alla serier som erbjuds i Gästrikland. från U10 till J20 plus A-lag.

– Det var målet till 2025, plus ett A-lag i division 2.

Det kan alltså bli verklighet även det.

Turen kom tillbaka igen. Nu i form av ett komplett juniorlag.

– En av de grejer som hände våren 2021 var att vi blev kontaktade av ett gäng med ett komplett J18-lag som ville komma ut till oss för att de inte var helt nöjda i sin dåvarande omgivning.

– Vi satte oss och pratade och det var en jättefin matchning. Tack vare det lyckades vi knyta till oss en hel J18-generation.

Dessutom hade man redan ett J20-lag som varit pausat under coronarestriktionerna.

– Redan inför säsongen 2021-2022 hade vi klart med J20 till den hösten också. Så helt plötsligt hade vi två juniorlag också. Vi hade fortfarande bara U14 som äldsta ungdomslag då. På ett bräde fyllde vi upp hela juniorvisionen.

Bogebrant talar mycket om tur, men trots att han vill vara ödmjuk i sin egen framtoning framhäver han människorna han har runt sig.

Annons

– Det är ett intressant socialt experiment att leda en organisation där enda belöningen är glada barn. Att få vuxna att prestera i den miljön är intressant. Men de eldsjälar vi har nu har jobbat jättehårt för det här.

Klubben ser stora utmaningar med att behålla ungdomsspelare. Redan vid tolv års ålder ser man att barn slutar. Tuffaste utmaningen är att få ungdomarna att fortsätta efter 16 om det inte blir någon TV-pucksuttagning.

Annons

– Största konkurrenten till hockeyn i ungdomsåren är inte andra sporter. Det är sofflocket. Nästa utmaning är att fånga upp de som tappar intresset vid 15-16 för att de inte blir uttagen till TV-pucken och tar sig till Brynäs organisation. Det är jättetråkigt att så många känner sig utslagna och tappar gnistan.

– Där vill vi vara det givna alternativet för spelare som inte går till Strömsbro eller Valbo.

"Det känns bra, vi har goda chanser till avancemang" säger Skutskärs tränare Mikael Holmli. Arkivbild.

Bild: Amelia Mauritzon

Det är också därför det är så viktig för klubben att man tar sig upp från division 3 till 2.

– Vi har inte så jättebra tillväxt från våra juniorer upp till A-laget ännu men på sikt vill vi att det ska vara så. Vår vision till 2025 uppfylls redan i år om A-laget klarar kvalet. Det vore otroligt kul att det går redan i år, hoppas de tar chansen och försöker.

Han utvecklar sitt resonemang varför det är så viktig att man lyfter A-laget ett steg.

– Vi har inte kunnat använda egna produkter ännu. Vi är en liten förening, vi förstår vår plats i den stora hierarkin. Vi vet att vi inte kommer bli någon elitförening, men vi ska vara det bästa alternativet till elitföreningarna för juniorerna. För att det ska utveckla våra juniorer ska vårt A-lag ligga i tvåan. Så att vi på sikt ska kunna bygga verksamheten på egna juniorer som vill stanna.

Annons

Om A-laget just nu saknar egna produkter som brinner för Skutskär som förening, vad är då framgångsfaktorn?

– Det är just nu byggt på ett skönt kompisgäng med gamla spelare. Det är därför de presterar nu, för att de delar en glädje att spela hockey tillsammans.

Skutskär inleder kvalserien med en bortamatch mot Skedvi/Säter på söndag 16,45.

Annons

Fakta

Kvalserie A mot HockeyTvåan

Skedvi/Säter IF–Skutskärs SK sön 26 feb 16.00

Hedemora SK–Gävle GIK sön 26 feb 16.00

Gävle GIK–Skedvi/Säter IF ons 1 mars 19.00

Skutskärs SK–Hedemora SK ons 1 mars 19.00

Skedvi/Säter IF–Hedemora SK fre 3 mars 19.00

Gävle GIK–Skutskärs SK fre 3 mars 19.00

Skutskärs SK–Skedvi/Säter IF sön 5 mars 16.00

Gävle GIK–Hedemora SK sön 5 mars 16.00

Skedvi/Säter IF–Gävle GIK ons 8 mars 19.00

Hedemora SK-Skutskärs SK ons 8 mars 19.00

Hedemora SK–Skedvi/Säter IF fre 10 mars 19.00

Skutskärs SK–Gävle GIK fre 10 mars 19.00

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan