Annons

Annons

Annons

Fotboll

Tshutshu tillbaka på Gavlevallen – hyllar Haaranen och hans lagbygge

SAIK kommer till Gavlevallen för träningsmatch i dag – eller ska man kalla det för "mini-GIF"?

Flera spelare och en stor del av ledarstaben har ett förflutet hos motståndarna.

– Jag hoppas GIF kommer med bästa laget, det skulle vara en bra möjlighet för oss att utvecklas, säger Tshutshu Tshakasua, en av spelarna som gått till SAIK.

Text

Jimmy Haaranen planerade att sluta av tidsbrist – men suget att lotsa SAIK vidare blev för stort.

Bild: Isak Sewon

Annons

TV: GIF möter SAIK i träningsmatch – vi direktsänder

Tshutshu, Måns Berggren, Adrian Bjelkendal Haaranen, Adrian Runald och Elias Mulari är alla exempel på spelare som varit i GIF men nu återfinns i SAIK.

De tre förstnämnda har alla rejäla meriter från A-lagsspel på hög nivå.

Tshutshu Tshakasua är senaste namnet att byta GIF mot SAIK, han kom till denna säsong.

– Jag valde SAIK av kärlek till sporten. Jag älskar fotboll och det gör de andra som spelar i SAIK också, säger Tshutshu.

Och älskar man fotboll vill man vara i en miljö där man kan bli bättre.

Den miljön har SAIK skapat, inte genom att strössla pengar på en stark spelartrupp utan genom att skapa bra utvecklingsmöjligheter.

Annons

Annons

Huvudtränaren Jimmy Haaranen hoppade in under förra säsongen och är kvar, trots att han egentligen tänkt sluta på grund av tidsbrist.

– Det fanns inte på kartan att jag skulle vara kvar, men jag brinner ju för det här... Nu har vi en organisation som gör att det funkar, med tydlig rollfördelning. Och när folk säger att det inte går, att det är för svårt att nå resultat med våra förutsättningar – jag blir så jävla triggad av det!

Haaranen har nu satt ihop en ny ledarstab, även den med stark GIF-prägel.

Han förklarar själv upplägget.

– David Färnström är assisterande tränare och med hela tiden på planen, varje träningspass. Jocke Carlson hoppar in när jag är borta på grund av mitt civila jobb, då är det David som har huvudansvaret. Jonathan Paschen analyserar motståndare och sköter administration och fungerar som lagledare under matcher, och Uffe Rooth har varit med i så många år som materialare.

– Sedan har vi Olof Mård som är med en dag i veckan, han vill lära sig och förkovra sig och det här blev en perfekt lösning. Man kan säga att han är under utbildning. Förutom att han är en bra människa som är bra att ha runt spelartruppen kommer han med tips och tricks och individuell feedback till spelarna.

Tshuthsu Tshakasua ska tillbaka till Gavlevallen och möta sitt gamla GIF.

Annons

Tshutshu Tshakasua lovordar Mård.

– Han har mycket fokus på försvaret och ger extra feedback till försvarslinjen. Han har ju stor erfarenhet och kan mycket. Och det kommer att gynna oss i division 2.

Annons

Tshutshu hyllar också Jimmy Haaranen.

– Att jag valde SAIK beror hundra procent på Jimmy. Jag har känt honom länge, långt innan GIF ända sedan Brynästiden, och jag vet vad han är för person.

Hur har första tiden i SAIK varit för dig då?

– Jodå, jag har ju tränat januari och februari nu, det är lite tidigt än och det är lite grejer kvar när det gäller rytm och spelförståelse spelarna emellan. Men det är bra karaktärer i laget, och det är klart laget gynnas av att få in spelare med erfarenhet uppifrån.

SAIK har haft en hel del förkylningar i truppen och Tshutshu är en av alla som varit sjuka.

– Jag spelade första halvlek mot Forssa senast, det var min första hela halvlek. Innan dess hade jag gjort 20 minuter mot SIF. Nu ska det bli kul att träffa alla gamla kompisar på Gavlevallen. Jag hoppas GIF kommer med bästa laget, det skulle vara en bra möjlighet för oss att utvecklas.

SAIK har spelat tre träningsmatcher hittills: 2–2 mot SIF, 4–2 mot Forsbacka och 5–1 mot Forssa.

– Vi jobbar inte resultatinriktat utan fokuserar på utveckling och prestation. I SAIK tjänar man inte pengar på att spela, men man får en stimulerande miljö där vi ställer höga krav på spelarna, säger Jimmy Haaranen.

TV: GIF möter SAIK i träningsmatch – vi direktsänder

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan