Annons

Annons

Annons

krönikaKrönikor av Larry Forsberg

Larry Forsberg
Gamla älskade bilskrälle!

Jag var så stolt när vi kom hem med dig. Du var den nyaste bil vi någonsin ägt. Garantin gällde fortfarande. Du hade bara gått ett par tusen mil. Lacken, med det vackra namnet midnattsblå, var välpolerad och glänsande. Invändigt fanns det fortfarande en svag doft att ny bil kvar.

Text

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Air conditionern fungerade fortfarande. Och förarsätet var bara lite, lite nedsuttet. Ja, det kändes som om alla andra bilar på gatan tittade lite avundsjukt på dig – du var ju ändå en nolltvåa, medan de bara var nittiotalare. En rymlig kombi var du dessutom, vilket passade en växande familj med hund.

"Men jag tvättade dig i alla fall hyfsat regelbundet."

Bild: TT

Jag önskar jag också kunde säga att vi vårdade dig ömt – det blir ju tyvärr lite si och så med den saken när man har hund och småbarn och livet mest består av en massa vardagar. Men jag tvättade dig i alla fall hyfsat regelbundet.

Annons

Och vilka resor vi gjorde tillsammans. Ett år tog du oss från Lofoten i Norge till Flensburg i Tyskland utan att knorra det minsta. Efter den sommaren var tyvärr de sista resterna av nybilsdoften borta. Barnens plastpåsar med blöta snäckskal och döda krabbor i kombination med en regnblöt, åksjuk hund blev väl för mycket för dig. Och baksätena som fortfarande var osuttna när du kom till oss fick fläckar av glass, hamburgerdressing och smälta chokladkakor – fläckar som inget möbelschampo visat sig rå på.

Annons

Så det är kanske inte så konstigt att du börjar se lite sliten ut. De andra bilarna tittar inte längre avundsjukt på dig – tvärtom är deras blickar numer fyllda av både förakt och medlidande. När grannen bredvid skulle sälja sitt hus förra året var jag ständigt beredd på att han skulle ringa på dörren och be mig köra in dig i garaget så du inte skulle dra ner värdet på hans hus. Men det gjorde han inte – och hade han gjort det skulle jag givetvis ha parkerat dig så nära hans brevlåda som jag bara kunde. Jag tycker nämligen fortfarande väldigt mycket om dig, och vägrar skämmas för ditt något bedagade utseende. Men jag måste säga att du börjat lägga dig till med lite dåliga vanor på ålderns höst.

Vad är det till exempel du har emot bromsklossar? Så fort jag köper nya så gör du allt du kan för att bli av med dem så fort som möjligt. Finns det inga klossar som duger åt dig? De andra bilarna på gatan byter minsann inte flera gånger varje år. Och dessa glödlampor som ständigt slutar fungera på väg till besiktningen. Är det menat att vara roligt?

Annons

Vi har haft tjugo fina år tillsammans. Jag hoppas givetvis på några till. Men jag måste vara ärlig mot dig. Nästa gång du ber mig köra dig till en verkstad för att byta bromsok och klossar (igen!) kanske jag helt enkelt struntar i det. Jag vet att vi har grannar som skulle dra en lättnadens suck ifall vi bytte ut dig mot en yngre, vackrare modell. Så det är faktiskt upp till dig nu, gamla älskade bilskrälle. Kämpa på ett tag till så kanske vi får göra några fler härliga resor tillsammans.

Larry Forsberg

Låtskrivare och radiopratare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan