Annons

Annons

Annons

Så sköter sig köken

HELA LISTAN: Smuts och slitna skärbrädor i restaurangköken

Moppar på golvet, slitna skärbrädor, smutsiga golv – och fett som droppar från ventilationsrör ned i upphängda hinkar.

Här är de matställen i Sandviken, Ockelbo och Hofors som fick flest prickar vid livsmedelskontrollerna under 2022.

Text

Det ska vara säkert att äta ute. Som konsument ska man kunna lita på att maten hanterats hygieniskt – och att man kan få korrekt information om vad den innehåller.

Sushin på bilden har inte med matställena i artikeln att göra. Arkivbild.

Bild: Janne Wrangberth

För att säkerställa det håller kommunen koll på alla som serverar mat. Livsmedelsinspektörer åker ut regelbundet för att kika under bänkarna, glänta på kylskåpsdörrarna och ta tempen på kycklingfiléerna.

I Hofors, Ockelbo och Sandviken sköts det hela av VGS, Västra Gästriklands samhällsbyggnadsförvaltning. Vid kontrollerna skrivs rapporter där brister, så kallades avvikelser, noteras för att följas upp senare.

Annons

Tidningen har tagit del av 2022 års kontrollrapporter från krogar och kaféer, pizzerior och take away-ställen i Hofors, Ockelbo och Sandviken.

Annons

På 16 matställen noterades tio eller fler avvikelser.

LÄNGRE NED: Listan – de fick flest prickar i protokollen

Hamburgaren på bilden har inte med artikeln att göra – den är tillagad i ett annat län. Arkivbild.

Bild: Eva-Lena Olsson

Det är ovanligt att få så många. Under hela förra året fick ett sextiotal matställen fem anmärkningar eller färre. 20 fick mellan sex och nio prickar i protokollen.

När matställen är i dåligt skick görs uppföljande kontroller. Många prickar kan alltså följas av fler.

Flest avvikelser, 22 stycken, noterades på Monroes i Sandviken. När tidningen kontaktar restaurangens chef Ergin Bozlak påpekar han flera gånger att alla de bristerna nu är åtgärdade.

– Det har varit en kontrollant här och hon sa att nu är allt klart, säger han.

Alla 22 avvikelser som upptäcktes på Monroes under 2022 ska nu vara åtgärdade.

Bild: Jenny Lundberg

I protokollen syns att restaurangen fick många prickar i januari 2022. Flera av felen fixades snabbt. Ett par fanns kvar vid en kontroll i oktober – men de bristerna ska alltså vara avhjälpta nu, enligt Ergin Bozlak. Han tycker att livsmedelskontrollerna är ett positivt inslag i vardagen.

– Det är helt rätt och helt lugnt för oss. De är välkomna när som helst, säger han.

Samma sak säger Javed Kahn som driver Maharane i Sandviken. Den enda gången han tycker kontrollerna kan vara jobbiga är när de sker mitt i lunchrusningen.

– Ibland kommer de när det är mycket jobb. Samtidigt är det bra att de kommer då, för de kan se hur vi gör, säger Javed Kahn.

Maharane fick några anmärkningar på slitna ytor i köket, men nu är köket nyrenoverat.

Bild: Jenny Lundberg

Annons

Annons

Maharane fick 18 prickar sammanlagt. Felen har åtgärdats. Vid den senaste kontrollen 2022 fanns ett fel kvar – slitna arbetsbänkar – men nu ska även de vara fixade.

– Vi gjorde om hela köket och det är nymålat. Det var före nyår. Sedan har vi papper på alla bord, handsprit på borden och i entrén och så vidare. Det är fint i restaurangen, säger Javed Kahn.

Ett av syftena med kontrollerna är hjälpa, har VGS berättat tidigare. Prickarna ska vara påminnelser om vad företagarna behöver hålla koll på.

Esa Asian House ägare Bayarsaikhan Dorj upplever kontrollerna så.

På Esa ser man livsmedelskontrollerna som ett hjälpsamt stöd.

Bild: Jenny Lundberg

– Man lär sig allt möjligt. Hur man underhåller kylar och så vidare. Sådant man glömmer, som att inte lämna skärbrädor framme. Vi har haft den här restaurangen i sju år så det har varit livsmedelskontroll många gånger, säger han och skrattar.

Vissa avvikelser är vanligt förekommande. Ytor som är svåra att städa blir det prick för – det kan handla om allt från spruckna arbetsbänkar till knottriga tapeter.

Om moppen står så här blir det prick i protkollet.

Bild: Arkivbild

Att moppar står fel är också vanligt. Kommunen anser att de bör hängas upp efter användning eller slängas i tvätten. Och vid alla handfat bör det finnas pappershanddukar och flytande tvål.

Sedan finns de andra avvikelserna. Smutsiga kylar, kött som inte steks tillräckligt varmt, droppande fläktar. Vitkål som ligger på golvet. Kolla in fler exempel i listan.

Annons

Fakta

De fick flest prickar för avvikelser

Här listas matställena som fick tio eller fler prickar för avvikelser under 2022. De allra flesta avvikelserna har åtgärdats efter kontrolltillfället.

22. Monroes, Sandviken

 • Flagnad färg, eventuell mögel på tak och vägg i diskrum. Noterat i januari, kvar i mars. I oktober noteras endast flagnad färg.
 • Trasig kåpa till belysning hålls uppe med snören. Noterat i januari, åtgärdat i mars.
 • Ventilationsrör droppar fett och har lagats med upphängda hinkar. Noterat i januari, åtgärdat i mars.

Övrigt: Smutsiga på väggar. Oanvänd utrustning försvårar rengöring. Felaktigt förvarade burgare. Avstängda kranar. Otäta dörrar. Bristande kunskap om och rutiner för temperaturkontroll. Felaktiga temperaturer på mat. Termometer saknas.

18. Maharane indisk restaurang

 • Slitna arbetsbänkar, bör bytas. Anmärks i april, kvar i augusti.
 • Kylar och frysar smutsiga utvändigt och på handtag. Noterat vid tidigare kontroll. Kvar i april och augusti. Åtgärdat i slutet av augusti.
 • Smutsvatten kvar i städhink. Noterades i april och vattnet hälldes ut direkt. Återkom vid kontroll i augusti. Åtgärdat under slutet av augusti.

Övrigt: Smutsigt i flera kylar. Livsmedel förvarades utan skydd. Dörr stod öppen utan insektsnät. Smutsigt golv. Mycket föremål förvarades i anläggningen. Smutsiga handtvättställ. Oordning i omklädningsrum. Trasiga lampor i källaren. För varmt i två kylar.

18. Esa Asian House

 • Kött i öppnad förpackning förvarades i frysrum. Noterat i april, åtgärdat i maj.
 • Eftersatt renhållning på flera ställen. Noterat i september, åtgärdat i november.
 • Diskbänksben av obehandlat trä. Noterat i september, kvar i november.

Övrigt: Hinkar på golvet. Smutsiga behållare. Smutsig fläkt. Handtvättställ i köket användes för att skölja ris. Fel handskar. Pappershanddukar och tvål saknades. Problem med toalett efter vattenläcka. Personaltoalett saknar handfat. Öppet fönster med otätt insektsnät. Otät dörr. Ingen belysning i källaren.

17. Radiatorfabriken

 • Skada på bänk. Plastmatta svår att hålla ren. Vägg av obehandlat trä. Personliga tillhörigheter intill kyldisk. Pappershanddukar saknades. Otillräcklig livsmedelsinformation på etiketter. Bäst före-datum i fel ordning.

17. Högbo köket

 • Bristande rengöring på inredning. Slitna skärbrädor. Kniv nedstucken mellan bänkskivor. Smutsigt på golv och på hinkar som förvarades på golvet. Vitkål förvarades på golvet. Många föremål förvarades i anläggningen. Flytande tvål och pappershanddukar saknades. Handfat lagat med silvertejp. Städskrubb saknades. Dörr öppen utan insektsnät. Flugor. Oordning i omklädningsrum. För varmt i kyldisk. För svalt bacon.

17. Baren i Ockelbo

 • Smutsigt på frysskåp. Smutsigt i vissa kylar. Ovidkommande föremål på flera ställen. Ingen handtvätt i packavdelningen. Dörr öppen utan insektsnät. Lokalen inte anpassad för livsmedelshanteringen som sker. Mycket föremål i omklädningsrummet. Pappershanddukar och flytande tvål saknades. Bristande rutiner för temperaturkontroll och dokumentation. Otillräcklig livsmedelsinformation på etiketter.

16. Betula

 • Tejpat handtag på frysbox. Kryddhinkar hade smutsiga lock eller saknade lock. Vitkål förvarades på golvet. Oskyddad mat plus privata livsmedel i frysar. Madrass ovanpå degblandare. Mycket föremål i diskrummet. Personal bytte inte om till arbetsbyxor. Bara en mopp som förvarades felaktigt. Bristande kunskap om och rutiner för temperaturkontroll. Termometer utlånad. Dörr öppen utan insektsnät. Bristande spårbarhet på ägg och kött.

16. Asian Take

 • Smutsigt golv under bänk. Smutsigt och isigt i frysen. Räkor förvarades i fel sorts låda. Sliten bänkskiva. Spruckna lock på plastlådor. Smutsigt på golv. Många blöta disktrasor vid diskhon. Personal hade inte bytt om. Tvål saknades.

15. Dr.cake

 • Smuts på och i vissa kylar och frysar. Smutsiga trasor. Ingen tydlig åtskillnad på smutsig och ren disk. Hylla av obehandlat trä. Personal bytte inte om på plats. Lämplig förvaring för arbetskläder saknades. Mopp felaktigt förvarad. Flytande tvål och pappershanddukar saknades. Bristande rengöring på personaltoaletten. Bristande temperaturkontroll i kylar och frysar. Bristfälligt system för information om allergener.

14. Matkällan

 • Smutfläckar på väggar. Sprucken träskärbräda. Plastfolie förvarades olämpligt. Handduk lindad runt kran. Pizzaspade stod på golvet. Kylbänksfötter av obehandlat trä. Mopp på golvet. Dörr öppen utan insektsnät. För varm mat i kyldiket. Bristande kunskap om temperaturer. För sval sås. "Fårost" gjord på komjölk.

11. Sallams Färnebo pizzeria

 • Slitna skärbrädor. Sliten borste. Smutsigt handtag på kyl. Smutsigt golv under bänkar. Hamburgare dåligt skyddade i frys. Smutsigt tak i pizzakylbänken. Smutsigt myggnät. Smutsigt handfat. Små smörförpackningar inte kylda under lunchen.

11. Järbokrogen

 • Smutsigt i drickakyl. Smutsiga dörrar och handtag på pizzabänk. Oskyddade livsmedel i frys. Smutsig fläkt i kylrum. Yta av obehandlat trä. Smutsig stol i bakre utrymme. Personal hade inte bytt om till arbetskläder. Dörr öppen utan insektsnät. Bristande kunskap om temperaturer. Bristande spårbarhet för ägg.

11. Hofors pizzeria

 • Redskap lagat med tejp. Smutsiga handtag på kyllådor. Smuts kring lister och i en kyl. Oskyddade livsmedel i frys. Livsmedel i plastkantiner utan lock i frys. Stökigt omklädningsrum. All personal byter inte om på plats. Rena arbetskläder förvarades inte separat. Tyghandduk vid ett handtvättställ. Lastpall av obehandlat trä. Bristande spårbarhet för ägg.

11. Bageriet Bagdad

 • Timjanbröd tillrett hemma. Sliten vagn. Lådor av obehandlat trä. Smutsigt på bland annat golv och hyllor. Städutrustning förvarades utomhus. Stökigt i städförrådet. Pappershanddukar saknades. Ingen uppdelning av privata kläder och arbetskläder i skåp. Bristande kunskap om temperaturer. Dörr öppen utan insektsnät. Termometer saknades.

11. American Pizza Place

 • Smutsigt på bland annat handtag och i kyllådor. Kakelplattor hade ramlat bort. Spolkran trasig och lagad med plastfilm. Spruckna plastkantiner och lock. Städutrustning felaktigt förvarad. Flytande tvål och pappershanddukar saknades. Dörr öppen utan insektsnät. Termometer saknades. Mat i kylränna för varm. För varmt i frys.

10. Sibylla Hofors

 • Smutsigt under arbetsbänkar, mat låg kvar på golvet. Läcka vid take away-beställningen. Städrutin hade inte fungerat. Otäta lock på soptunnor. Pappershanddukar saknades. Ägarbyte registrerades inte hos VGS. Termometer trasig. Brister i kylkedjan för grönsaker. Halloumiburgare och sojaburgare kördes i samma fritös, risk för kontamination av allergener.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan