Annons

Annons

Annons

Bandy

Flera lägger av – nu vill SAIK satsa ungt: ”Kraft och fart är det vi behöver”

Både tränaren Joacim Forslund och meriterade trion Daniel Mossberg, Linus Forslund och Joel Othén har meddelat att de slutar.

Nu öppnar SAIK:s klubbchef Rafi Markarian upp både om jakten på en ny tränare och en föryngrad spelartrupp inför nästa säsong.

– Det blir en spännande silly att se fram emot, säger han.

Text

När Sporten når SAIK:s klubbchef Rafi Markarian har det blivit måndag och uttåget från slutspelet har sjunkit in.

– Jag hade högre förväntningar, men utgången är rättvis. Vi var inte tillräckligt bra.

SAIK:s tränare Joacim Forslund meddelade efter tredje och avgörande kvartsfinalen att det var hans sista match. Både i SAIK och som tränare för gott.

– Han har varit här i fyra år och gjort ett riktigt bra jobb. När han signalerade tidigt gjorde han det enkelt för oss att inse att vi behöver en ny röst.

Redan i januari meddelade Forslund att det skulle bli hans sista säsong. Därför har SAIK haft lite tid på sig att se sig om efter nytt.

– Vi har lite namn att se över, det är inget att kommunicera nu men vi har en plan och hur vi tänker. Vi har några spår att gå på.

Annons

Bild: Amelia Mauritzon

Annons

Även om slutspelet fortfarande pågår så är det viktigt för SAIK att få ett tränarnamn på plats inför kommande förlängningar och nyförvärv.

– Den frågan kommer ju alltid upp i diskussioner med spelare. Det kan vara avgörande för många spelare vem som tränar klubben och många kan välja att vänta med att skriva på tills de vet vem det blir. Därför är det en viktig bit. Jag kan inte säga någon tid hur snabbt det löser sig men vi siktar på att ha ett nytt tränarnamn så fort som möjligt.

Dessutom meddelade två spelare att de lägger skridskorna på hyllan. Målvakten Joel Othén, anfallaren Linus Forslund och 41-årige Daniel Mossberg, som aldrig riktigt blev sig själv igen efter hjärnskakningen i våras.

– "Mossan" var väntat, han blir inte yngre och han kommunicerade själv hur mycket smällen påverkat honom. Det var ett enkelt beslut. Linus har funderat på det tidigare. Joel har varit en av våra bästa spelare i år. Det var ju liksom både väntat och oväntat. Jag hade kanske trott att de skulle bli något år till men nu får vi ta steget att föryngra.

En som i flera säsonger stått i skuggan av Joel Othén är ju Jesper Sundving. Är han redo att bli arvtagare som förstemålvakt eller behöver ni värva in spets framför honom?

– När han fått chansen har han visat att han gör det bra. Men oavsett måste vi värva en till målvakt men det måste inte bli en uttalad etta. Jag hoppas Jesper stannar, det är vår ambition. Att det blir två som fightas om att ta förstaspaden.

Annons

Annons

Det ser ut som att ni måste göra en generationsväxling nu. Hur tänker ni framåt?

– Vi har haft en bra mix i år. Vi fick inte ut det så bra dock. Men stommen blir kvar. Det är viktigt att vi får in försvarslinjen och kan addera några namn. Och det kommer att behöva värvas ungt. Det blir naturligt med en generationsväxling när våra äldre slutar, det blir en spännande silly att se fram emot.

I Jockes avskedsintervju sa han att han tror att ni dels behöver fler ledare i staben för att lyckas och dels också få in snabbare spelare. Delar du den åsikten?

– Det tror jag, vi behöver vara fler som är involverade, det är självklart. I dagens idrott på elitnivå måste man vara fler som delar på ansvaret för att få ut max i match. Speciellt som i Jockes fall som också jobbade heltid vid sidan om.

– Vi behöver fler fartspelare, bandyn är ju så. Kraft och fart är det vi behöver.

Ser det lovande ut underifrån om ni kollar i egna led?

– Jag tror absolut några namn kommer lyftas, Lucas Mossberg är ett namn som gjort det bra, han har inte fått något än eftersom Hagberg tagit juniorplatsen tills nu. Wille Larsson kommer troligen också får mer tid och det ser lovande ut även längre ner i P17-laget. Det blir säkert ett par som får plats att träna. Men rätt utveckling behövs på spelarna. Det kan gå fort. Det känns bra i de egna leden.

Hur ser det ut på bandymarknaden? Är det svårt att hitta riktigt bra namn?

Annons

– Det är svårt, men vi har attraktionskraft. Vi ska ta in lite yngre i och med de naturliga avgångarna, det finns unga hungriga spelare att bygga vidare på långsiktigt, det kan få effekt redan nästa år eftersom vi har en bra stomme.

Ni kommer inte behöva sänka ambitionerna lite kommande säsonger?

– Nej, det vill jag inte säga. Vi har en stomme som är kvar och det blir jättespännande med unga spelare som vi får in och om vi får effekt på det. Långsiktigt tänk är prio men vi kan få effekt redan nästa säsong om alla pusselbitar blir som vi tänkt.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan